21 października 2021 roku

Serdecznie zapraszamy do udziału w IV Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej Crime „Psychologia kryminalistyczna i kryminologia”, która odbędzie się 21 października 2021 roku. Z uwagi na obecną sytuację Konferencja przybierze formę online. Ze swojej strony pragniemy zapewnić wszystkim uczestnikom wydarzenia, członkom Komitetu Naukowego i Gościom Honorowym możliwość owocnej dyskusji, a także wzajemnej integracji.

Zjawisko przestępczości jest obecne w każdym społeczeństwie. Choć w ciągu lat jego struktura ewoluowała, a przestępczość zmieniała swój charakter to niezmienne zostało, że stanowi ona zagrożenie. Należy więc poddać analizie zachowania jednostki społecznej, zastanowić się nad motywami przestępstw oraz przyczynami przestępczości. Kluczową rolę w tym zakresie odgrywa jedna z nowych dziedzin psychologii stosowanej – psychologia kryminalistyczna.

Celem Konferencji jest stworzenie przestrzeni do dyskusji, wymiana wiedzy oraz doświadczeń między uczestnikami, a także prezentacja własnych wyników badań uzyskanych w ramach prac dyplomowych i doktorskich.

Do udziału w wydarzeniu zapraszamy studentów kryminalistyki, kryminologii, psychokryminalistyki, psychologii, prawa, a także kryminologów, psychologów oraz wszystkie osoby zainteresowane poruszaną podczas wydarzenia tematyką.

Liczymy na Państwa aktywny udział w wydarzeniu, a także wspólną wymianę doświadczeń i refleksji.

HARMONOGRAM

Gośćmi Honorowymi
Konferencji będą:

dr hab. Monika Kotowska,Katedra Kryminologii i Polityki Kryminalnej, Wydział Prawa i Administracji, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Tytuł wystąpienia: Kariery kryminalne członków zorganizowanych grup przestępczych

dr hab. Piotr Herbowski, prof. SWPS, Wydział Psychologii i Prawa w Poznaniu, SWPS Uniwersytet Humanistycznospołeczny

Tytuł wystąpienia: Znaczenie badań poligraficznych w sytuacjach trudnych w polskiej praktyce śledczej

Do grona Komitetu Naukowego należą:

dr hab. Piotr Herbowski, prof. SWPS Wydział Psychologii i Prawa w Poznaniu, SWPS Uniwersytet Humanistycznospołeczny

dr Emilia Jurgielewicz-Delegacz, Zakład Kryminologii, Katedra Prawa Karnego i Kryminologii, Wydział Prawa Uniwersytetu w Białymstoku

dr hab. Kazimiera Juszka, prof. UP Instytut Prawa i Ekonomii, Uniwersytet Pedagogiczny im. KEN w Krakowie

dr hab. Monika Kotowska Katedra Kryminologii i Polityki Kryminalnej, Wydział Prawa i Administracji, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

dr Maciej Duda Katedra Kryminologii i Polityki Kryminalnej, Wydział Prawa i Administracji, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

dr Karol Juszka Instytut Prawa i Ekonomii, Uniwersytet Pedagogiczny im. KEN w Krakowie

dr Dariusz Wilk Katedra Kryminalistyki, Wydział Prawa i Administracji, Uniwersytet Jagielloński

Patronat Medialny

Rejestracja uczestnictwa w Konferencji trwa do 14 października 2021 roku. Zgłoszenia udziału należy kierować poprzez formularz -> LINK

Zgłoszenia wystąpień trwają do 15 października 2021 roku. Prosimy o przesyłanie tytułów oraz streszczeń poprzez formularz -> LINK

• obecność i ciągłe wsparcie Organizatorów Konferencji,

• do 14 października 2021 roku – zgłoszenia uczestnictwa, poprzez wypełnienie formularza internetowego,
• do 15 października 2021 roku – zgłoszenia streszczeń wystąpień, poprzez wypełnienie formularza internetowego,
• do 19 października 2021 roku – nadsyłanie prezentacji multimedialnych,
• 21 października 2021 roku – IV Ogólnopolska Konferencja Naukowa Crime „Psychologia kryminalistyczna i kryminologia” (online),
• od 24 października 2021 roku – wysyłka papierowych materiałów – certyfikatów uczestnictwa, zaświadczeń o przedstawieniu pracy oraz książek abstraktów,
• do 2 listopada 2021 roku – nadsyłanie rozdziałów do monografii naukowej oraz oświadczeń autorów. Ważne: Odpowiadamy na wszystkie otrzymane od Państwa wiadomości. Brak odpowiedzi jest równoznaczny z jej nieotrzymaniem. Jeśli w przeciągu 2 tygodni od przesłania pracy (również po naniesieniu poprawek) nie otrzymają Państwo od nas mailowego potwierdzenia otrzymania plików, bardzo prosimy o kontakt z nami w tej sprawie,
• do 30 czerwca 2022 roku – wydanie monografii naukowej w formie elektronicznej. Planowany termin obejmuje prace sformatowane zgodnie z wytycznymi, nadesłanymi terminowo wraz z oryginałem oświadczenia autora/-ów (w wersji papierowej). O terminie dostępności wersji papierowych książek będziemy informowali mailowo.

• abstrakty wystąpień ustnych należy zgłaszać za pośrednictwem formularza elektronicznego do dnia 15 października 2021 r.,

W ramach udziału w Konferencji, każdy uczestnik ma możliwość zgłoszenia rozdziału do monografii naukowej, która ukaże się nakładem Wydawnictwa Naukowego TYGIEL. Szczegółowe informacje są dostępne tutaj -> LINK

Opłata Konferencyjna dla wszystkich uczestników wynosi 199 zł brutto* w I turze rejestracji oraz 229 zł brutto* w II turze rejestracji (w tym 23% VAT) – osoby planujące skorzystać ze zwolnienia z podatku VAT w sytuacji finansowania uczestnictwa ze środków publicznych proszone są przesłanie informacji przed uiszczeniem opłaty.

I tura rejestracji trwa do 09.09.2021 r.

II tura rejestracji trwa od 10.09.2021 r. do 14.10.2021 r.

– uczestnictwa bierne/czynne – CRIME4 udział Imię i nazwisko
– uczestnictwa bierne/czynne oraz rozdziału – CRIME4 udział+rozdział Imię i nazwisko

📧 crime@fundacja-tygiel.pl