V Ogólnopolska Konferencja Naukowa “Motyw kobiety – matki, bohaterki, opiekunki…” (online)

18 czerwca 2021 roku

Serdecznie zapraszamy do udziału w V Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej “Motyw kobiety – matki, bohaterki, opiekunki…”, która odbędzie się 18 czerwca 2021 r. w formie spotkania online. Dołożymy wszelkich starań, aby zapewnić wszystkim uczestnikom, członkom Komitetu Naukowego i Gościom Honorowym możliwość owocnej dyskusji, a także wzajemnej integracji.
Motyw kobiety jest jednym z najczęściej występujących zarówno w literaturze, sztuce, jak i muzyce tematów do analizy. Kobieta zachwyca, kocha, intryguje, wzbudza emocje i uznanie, jest czuła i bezwzględna. Na przestrzeni dziejów kobieta była przedstawiana w różny sposób, przypisywano jej wiele ról, czy też podkreślano inne cechy charakteru czy osobowości. Ukazywana była m.in. jako postać demoniczna lub bogini, matka, towarzyszka mężczyzny, czy bohaterka. Liczne dzieła usiłują zgłębić kobiecą naturę. Motyw kobiety znaleźć można m.in. w Biblii, mitologii, malarstwie Leonarda da Vinci oraz filmach np. Seksmisja, reż. Juliusza Machulskiego.
Celem Konferencji jest wymiana wiedzy, doświadczeń oraz stanu badań między uczestnikami reprezentującymi różne ośrodki akademickie i badawcze, a także popularyzacja motywu kobiety jako tematu pracy naukowej.
Do udziału w wydarzeniu zapraszamy przedstawicieli kierunków społecznych i humanistycznych oraz osób zainteresowanych poruszaną podczas wydarzenia tematyką.

Liczymy na Państwa aktywny udział w wydarzeniu, a także wspólną wymianę doświadczeń i refleksji.

Zapraszamy do zapoznania się z książką abstraktów.

HARMONOGRAM

Gościem Honorowym
Konferencji będzie:

dr hab. Beata Stuchlik-Surowiak, Instytut Literaturoznawstwa, Wydział Humanistyczny, Uniwersytet Śląski w Katowicach

Tytuł wystąpienia: „Gospodarz (…) ma być nad wszytkim głową i panem, a gospodyni zaś tylko pomocnicą” – czyli rola kobiety i model małżeństwa w ujęciu Jakuba Kazimierza Haura (1632-1709).

dr hab. Dorota Kamińska-Jones prof. UMK, Wydział Sztuk Pięknych, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu

Tytuł wystąpienia: Kobiece włosy w Indiach – kontekst kulturowy, tradycyjna kosmetologia i Ajurweda

dr hab. Barbara Kowalska, Wydział Humanistyczny, Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie

Tytuł wystąpienia: Znane i nieznane, dobre i złe, piękne i brzydkie – kobiety w średniowiecznej dwoistości

Do grona Komitetu Naukowego należą:

dr hab. Dorota Kamińska-Jones, prof. UMK, Wydział Sztuk Pięknych, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu

dr hab. Danuta Kowalewska, prof. UMK, Katedra Historii Literatury Polskiej i Tradycji Kulturowej, Instytut Literaturoznawstwa, Wydział Humanistyczny, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu

dr hab. Barbara Kowalska, prof. UJD, Wydział Humanistyczny, Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie

dr hab. Anna Tryksza, Katedra Współczesnej Literatury i Kultury Polskiej, Instytut Filologii Polskiej, Wydział Humanistyczny, Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej

dr Anna Miłoszewska-Kiełbiewska, Wydział Dziennikarstwa Informacji i Bibliologii, Uniwersytet Warszawski

Rejestracja uczestnictwa w Konferencji  trwa do 10 czerwca 2021 roku. Zgłoszenia udziału należy kierować poprzez formularz -> LINK

Zgłoszenia wystąpień trwają do 11 czerwca 2021 roku. Prosimy o przesyłanie tytułów oraz streszczeń poprzez formularz -> LINK

• obecność i ciągłe wsparcie Organizatorów Konferencji,

• do 10 czerwca 2021 roku – zgłoszenia uczestnictwa, poprzez wypełnienie formularza internetowego,
• do 11 czerwca 2021 roku – zgłoszenia streszczeń wystąpień, poprzez wypełnienie formularza internetowego,
• 16 czerwca 2021 roku – nadsyłanie prezentacji multimedialnych,
• testy platformy z uczestnikami (szczegóły wkrótce),
• 18 czerwca 2021 roku – V Ogólnopolska Konferencja Naukowa “Motyw kobiety – matki, bohaterki, opiekunki…”,
• od 21 czerwca 2021 roku – wysyłka papierowych materiałów – certyfikatów uczestnictwa, zaświadczeń o przedstawieniu pracy oraz książek abstraktów,
• do 28 czerwca 2021 roku – nadsyłanie rozdziałów do monografii naukowej oraz oświadczeń autorów. Ważne: Odpowiadamy na wszystkie otrzymane od Państwa wiadomości. Brak odpowiedzi jest równoznaczny z jej nieotrzymaniem. Jeśli w przeciągu 2 tygodni od przesłania pracy (również po naniesieniu poprawek) nie otrzymają Państwo od nas mailowego potwierdzenia otrzymania plików, bardzo prosimy o kontakt z nami w tej sprawie,
• do 21 grudnia 2021 roku – wydanie monografii naukowej w formie elektronicznej. Planowany termin obejmuje prace sformatowane zgodnie z wytycznymi, nadesłanymi terminowo wraz z oryginałem oświadczenia autora/-ów (w wersji papierowej). O terminie dostępności wersji papierowych książek będziemy informowali mailowo.

• abstrakty wystąpień ustnych należy zgłaszać za pośrednictwem formularza elektronicznego do dnia 11 czerwca 2021 r.,

W ramach udziału w Konferencji, każdy uczestnik ma możliwość zgłoszenia rozdziału do monografii naukowej. Szczegółowe informacje są dostępne tutaj -> LINK

Opłata Konferencyjna dla wszystkich uczestników wynosi 199 zł brutto* (w tym 23% VAT) – osoby planujące skorzystać ze zwolnienia z podatku VAT w sytuacji finansowania uczestnictwa ze środków publicznych proszone są przesłanie informacji przed uiszczeniem opłaty.

– uczestnictwa bierne/czynne – MotywKobiety5 udział Imię i nazwisko
– uczestnictwa bierne/czynne oraz rozdziału – MotywKobiety5 udział+rozdział Imię i nazwisko

**opłata dotyczy jednego rozdziału w monografii, za każdy kolejny rozdział obowiązuje dodatkowa opłata w wysokości 199 zł.

📧 motyw.kobiety@fundacja-tygiel.pl
👍🏻 https://www.facebook.com/konferencja.motyw.kobiety