VI Ogólnopolska Konferencja Naukowa “Motyw kobiety – matki, bohaterki, opiekunki…” (online)

19 listopada 2021 roku

Serdecznie zapraszamy do udziału w VI Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej “Motyw kobiety – matki, bohaterki, opiekunki…”, która odbędzie się 19 listopada 2021 r. w formie spotkania online. Dołożymy wszelkich starań, aby zapewnić wszystkim uczestnikom, członkom Komitetu Naukowego i Gościom Honorowym możliwość owocnej dyskusji, a także wzajemnej integracji.

Motyw kobiety jest jednym z najczęściej występujących zarówno w literaturze, sztuce, jak i muzyce tematów do analizy. Kobieta zachwyca, kocha, intryguje, wzbudza emocje i uznanie, jest czuła i bezwzględna. Na przestrzeni dziejów kobieta była przedstawiana w różny sposób, przypisywano jej wiele ról, czy też podkreślano inne cechy charakteru czy osobowości. Ukazywana była m.in. jako postać demoniczna lub bogini, matka, towarzyszka mężczyzny, czy bohaterka. Liczne dzieła usiłują zgłębić kobiecą naturę. Motyw kobiety znaleźć można m.in. w Biblii, mitologii, malarstwie Leonarda da Vinci oraz filmach np. Seksmisja, reż. Juliusza Machulskiego.

Celem Konferencji jest wymiana wiedzy, doświadczeń oraz stanu badań między uczestnikami reprezentującymi różne ośrodki akademickie i badawcze, a także popularyzacja motywu kobiety jako tematu pracy naukowej

Do udziału w wydarzeniu zapraszamy przedstawicieli kierunków społecznych i humanistycznych oraz osób zainteresowanych poruszaną podczas wydarzenia tematyką.

Liczymy na Państwa aktywny udział w wydarzeniu, a także wspólną wymianę doświadczeń i refleksji.

Zapraszamy do zapoznania się z książką abstraktów oraz aktualnym harmonogramem.

Gośćmi Honorowymi
Konferencji będą:

prof. dr hab. Iwona Kowalkowska, Instytut Wokalistyki,  I Wydział Kompozycji, Dyrygentury, Wokalistyki, Teorii Muzyki i Edukacji Artystycznej, Akademia Muzyczna im. Ignacego Jana Paderewskiego w Poznaniu

prof. dr hab. n. med. Marzena Wyganowska-Świątkowska, Uniwersytet Medyczny im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu, Akademia Muzyczna im. Ignacego Jana Paderewskiego w Poznaniu

Tytuł wystąpienia: Ukryta moc dojrzałej kobiecości – miłość kontra agresja

dr hab. Małgorzata Posturzyńska-Bosko, Katedra Romanistyki, Instytut Neofilologii, Wydział Humanistyczny, Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej

Tytuł wystąpienia: Christine de Pizan – kobiecy głos w męskim świecie literatury średniowiecznej Francji

Do grona Komitetu Naukowego należą:

prof. dr hab. n. med. Marzena Wyganowska-Świątkowska, Uniwersytet Medyczny im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu, Akademia Muzyczna im. Ignacego Jana Paderewskiego w Poznaniu

dr hab. Małgorzata Posturzyńska-Bosko, Katedra Romanistyki, Instytut Neofilologii, Wydział Humanistyczny, Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej

dr hab. Zygmunt Pucko, Zakład Filozofii i Bioetyki, Instytut Pielęgniarstwa i Położnictwa, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Jagielloński

dr hab. Anna Tryksza, Katedra Współczesnej Literatury i Kultury Polskiej, Instytut Filologii Polskiej, Wydział Humanistyczny, Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej

dr Monika Sulik, Wydział Nauk Społecznych, Uniwersytet Śląski w Katowicach

Rejestracja uczestnictwa w II turze trwa do 10 listopada 2021 roku. Zgłoszenia udziału należy kierować poprzez formularz -> LINK

Zgłoszenia wystąpień trwają do 12 listopada 2021 roku. Prosimy o przesyłanie tytułów oraz streszczeń poprzez formularz -> LINK

• obecność i ciągłe wsparcie Organizatorów Konferencji,

• do 10 listopada 2021 roku – zgłoszenia uczestnictwa, poprzez wypełnienie formularza internetowego,
• do 12 listopada 2021 roku – zgłoszenia streszczeń wystąpień, poprzez wypełnienie formularza internetowego,
• do 17 listopada 2021 roku – nadsyłanie prezentacji multimedialnych,
• 19 listopada 2021 roku – VI Ogólnopolska Konferencja Naukowa “Motyw kobiety – matki, bohaterki, opiekunki…”,
• od 22 listopada 2021 roku – wysyłka papierowych materiałów – certyfikatów uczestnictwa, zaświadczeń o przedstawieniu pracy oraz książek abstraktów,
• do 29 listopada 2021 roku – nadsyłanie rozdziałów do monografii naukowej oraz oświadczeń autorów. Ważne: Odpowiadamy na wszystkie otrzymane od Państwa wiadomości. Brak odpowiedzi jest równoznaczny z jej nieotrzymaniem. Jeśli w przeciągu 2 tygodni od przesłania pracy (również po naniesieniu poprawek) nie otrzymają Państwo od nas mailowego potwierdzenia otrzymania plików, bardzo prosimy o kontakt z nami w tej sprawie,
• do 30 czerwca 2022 roku – wydanie monografii naukowej w formie elektronicznej. Planowany termin obejmuje prace sformatowane zgodnie z wytycznymi, nadesłanymi terminowo wraz z oryginałem oświadczenia autora/-ów (w wersji papierowej). O terminie dostępności wersji papierowych książek będziemy informowali mailowo.

• abstrakty wystąpień ustnych należy zgłaszać za pośrednictwem formularza elektronicznego do dnia 12 listopada 2021 r.,

W ramach udziału w Konferencji, każdy uczestnik ma możliwość zgłoszenia rozdziału do monografii naukowej, która ukaże się nakładem Wydawnictwa Naukowego TYGIEL. Szczegółowe informacje są dostępne tutaj -> LINK

Opłata Konferencyjna dla wszystkich uczestników wynosi 199 zł brutto* w I turze rejestracji oraz 229 zł brutto* w II turze rejestracji (w tym 23% VAT) – osoby planujące skorzystać ze zwolnienia z podatku VAT w sytuacji finansowania uczestnictwa ze środków publicznych proszone są przesłanie informacji przed uiszczeniem opłaty.

I tura rejestracji trwa do 14.10.2021 r.

II tura rejestracji trwa od 15.10.2021 r. do 10.11.2021 r.

– uczestnictwa bierne/czynne – MotywKobiety6 udział Imię i nazwisko
– uczestnictwa bierne/czynne oraz rozdziału – MotywKobiety6 udział+rozdział Imię i nazwisko

📧 motyw.kobiety@fundacja-tygiel.pl