VI Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Wyzwania i zmiany społeczne w XXI wieku” (online)

9 września 2021 roku

Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL serdecznie zaprasza do udziału w VI Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej „Wyzwania i zmiany społeczne w XXI wieku”, która odbędzie się 9 września 2021 roku, z uwagi na obecną sytuację spotkanie przybierze formę online. Dołożymy wszelkich starań, aby zapewnić wszystkim uczestnikom, członkom Komitetu Naukowego i Gościom Honorowym możliwość owocnej dyskusji, a także wzajemnej integracji.

Dynamiczny rozwój społeczeństwa, dostęp do wielu urządzeń, w tym internetu oraz zjawiska globalne wpływają na ówczesne życie społeczne. Niewątpliwie aspekty technologiczne zmieniły kształt społeczeństwa, sprawiając, że staliśmy się świadkami różnego rodzaju zjawisk. Ostatecznie zdarzenia związane z zagrożeniem bezpieczeństwa sanitarno-epidemiologicznego, gwałtowne wprowadzenie różnego rodzaju nakazów i zakazów sprawiło, że mnogość tematów i problemów stojących przed badaczami z zakresu nauk społecznych i pokrewnych wzrosła na trudny do oszacowania poziom. Warto więc zastanowić się nad współczesnym światem, który jednocześnie oddziałuje zarówno na jednostkę społeczną, jak i grupę ludzi.
Celem Konferencji jest stworzenie przestrzeni do dyskusji nad współczesnymi wyzwaniami i zagrożeniami dla społeczeństwa oraz zwróceniem uwagi na problemy występujące w społeczeństwie.

Do udziału w wydarzeniu zapraszamy przedstawicieli kierunków społecznych i humanistycznych oraz osoby zainteresowane poruszaną podczas wydarzenia tematyką.
Szczególnie zachęcamy do pochylenia się nad następującymi obszarami:
– innowacje społeczne,
– polityka rodzinna i społeczna,
– media w przestrzeni społecznej,
– działania proekologiczne,
– ekonomia społeczna i rynek pracy,
– resocjalizacja i profilaktyka społeczna,
– zmiany społeczne i edukacyjne,
– problemy współczesnego społeczeństwa,
– aktywność administracji publicznej,
– aktywizacja społeczna osób z niepełnosprawnością.

Liczymy na Państwa aktywny udział w wydarzeniu, a także wspólną wymianę doświadczeń i refleksji.

HARMONOGRAM

Gośćmi Honorowymi
Konferencji będą:

prof. dr hab. Urszula Jarecka, Zakład Teorii Kultury, Instytut Filozofii i Socjologii Polskiej Akademii Nauk

Tytuł wystąpienia: Robo sapiens w antropocenie. Społeczne konteksty rewolucji cyfrowej

dr Ewelina Zdebska, Uniwersytet Pedagogiczny im. KEN w Krakowie

Tytuł wystąpienia: Nowe wyzwania w polityce społecznej. Współpraca – usługi – deinstytucjonalizacja

dr n. hum. Beata Pawlica, Katedra Ustroju, Samorządu i Zarządzania, Instytut Prawa i Ekonomii Uniwersytet Pedagogiczny im. KEN w Krakowie

Tytuł wystąpienia:  Społeczne i cywilizacyjne wyzwania przyszłości. Refleksje socjologa

Do grona Komitetu Naukowego należą:

dr inż. Monika Kulisz, Katedra Organizacji Przedsiębiorstwa, Wydział Zarządzania, Politechnika Lubelska

dr Beata Lisowska, Centrum Kultury, Uniwersytet Łódzki

dr Elżbieta Pawlak-HejnoKatedra Komunikacji Medialnej, Instytut Nauk o Komunikacji Społecznej i Mediach, Wydział Politologii i Dziennikarstwa, Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej

dr inż. Wioletta WróblewskaKatedra Zarządzania i Marketingu, Wydział Agrobioinżynierii, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

dr Ewelina Zdebska, Uniwersytet Pedagogiczny im. KEN w Krakowie

Rejestracja uczestnictwa w Konferencji  trwa do 2 września 2021 roku. Zgłoszenia udziału należy kierować poprzez formularz -> LINK

Zgłoszenia wystąpień trwają do 3 września 2021 roku. Prosimy o przesyłanie tytułów oraz streszczeń poprzez formularz -> LINK

• obecność i ciągłe wsparcie Organizatorów Konferencji,

• do 2 września 2021 roku – zgłoszenia uczestnictwa, poprzez wypełnienie formularza internetowego,
• do 3 września2021 roku – zgłoszenia streszczeń wystąpień, poprzez wypełnienie formularza internetowego,
• do 7 września 2021 roku – nadsyłanie prezentacji multimedialnych,
• 9 września 2021 roku – VI Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Wyzwania i zmiany społeczne w XXI wieku”,
• od 12 września 2021 roku – wysyłka papierowych materiałów – certyfikatów uczestnictwa, zaświadczeń o przedstawieniu pracy oraz książek abstraktów,
• do 20 września 2021 roku – nadsyłanie rozdziałów do monografii naukowej oraz oświadczeń autorów. Ważne: Odpowiadamy na wszystkie otrzymane od Państwa wiadomości. Brak odpowiedzi jest równoznaczny z jej nieotrzymaniem. Jeśli w przeciągu 2 tygodni od przesłania pracy (również po naniesieniu poprawek) nie otrzymają Państwo od nas mailowego potwierdzenia otrzymania plików, bardzo prosimy o kontakt z nami w tej sprawie,
• do 30 czerwca 2022 roku – wydanie monografii naukowej w formie elektronicznej. Planowany termin obejmuje prace sformatowane zgodnie z wytycznymi, nadesłanymi terminowo wraz z oryginałem oświadczenia autora/-ów (w wersji papierowej). O terminie dostępności wersji papierowych książek będziemy informowali mailowo.

• abstrakty wystąpień ustnych należy zgłaszać za pośrednictwem formularza elektronicznego do dnia 3 września 2021 r.,

W ramach udziału w Konferencji, każdy uczestnik ma możliwość zgłoszenia rozdziału do monografii naukowej, która ukaże się nakładem Wydawnictwa Naukowego TYGIEL. Szczegółowe informacje są dostępne tutaj -> LINK

Opłata Konferencyjna dla wszystkich uczestników wynosi 199 zł brutto* (w tym 23% VAT) – osoby planujące skorzystać ze zwolnienia z podatku VAT w sytuacji finansowania uczestnictwa ze środków publicznych proszone są przesłanie informacji przed uiszczeniem opłaty.

– uczestnictwa bierne/czynne – 6KSO udział Imię i nazwisko
– uczestnictwa bierne/czynne oraz rozdziału – 6KSO udział+rozdział Imię i nazwisko

📧 spoleczna@fundacja-tygiel.pl