Ogólnopolska Konferencja Naukowa “Aktywność fizyczna – interdyscyplinarny przegląd i badania” (online)

20 listopada 2021 roku

Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL serdecznie zaprasza do udziału w Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej „Aktywność fizyczna – interdyscyplinarny przegląd i badania”. Spotkanie odbędzie się 20 listopada 2021 roku w formie online. Celem Konferencji jest refleksja nad wynikami badań, przybliżenie prac przeglądowych oraz analiza proponowanych rozwiązań z zakresu aktywności fizycznej. Dołożymy wszelkich starań, aby zapewnić wszystkim Uczestnikom, Gościom Honorowym i członkom Komitetu Naukowego możliwość owocnej dyskusji oraz integracji.

Ruch odgrywa istotną rolę w życiu człowieka. Liczne badania wskazują, że regularna aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko wystąpienia urazów oraz chorób np. sercowo-naczyniowych, a także ułatwia utrzymanie prawidłowej masy ciała. Pomimo to osoby utrzymujące zalecany przez WHO poziom aktywności fizycznej stanowią mniejszość społeczeństwa. Rekomendacje uwzględniają zarówno aktywność podczas wykonywania ćwiczeń fizycznych, uprawiania sportu, jak i w trakcie pracy zawodowej, realizacji obowiązków domowych oraz w czasie wolnym.

Problematyka aktywności fizycznej najczęściej jest rozpatrywana pod względem zdrowotnym. Warto również zwrócić uwagę na jej charakter kulturowo-społeczny, ekonomiczny, prawny i edukacyjny. Wielopostaciowość zagadnienia aktywności fizycznej, problematyka badawcza, jaka się z nią wiąże oraz mnogość innowacyjnych rozwiązań proponowanych przez badaczy stanowi wartościowy i interesujący temat do wspólnej dyskusji.

W związku z powyższym proponujemy następujące obszary tematyczne, jak również jesteśmy otwarci na Państwa propozycje:

• zdrowotne aspekty aktywności fizycznej

• zadania zdrowia publicznego

• znaczenie i rola fizjoterapii

• aktywność fizyczna na różnych etapach życia

• społeczno-kulturowe zagadnienie aktywności fizycznej

• wyzwania i ograniczenia związane z edukacją o kulturze fizycznej

• współczesny styl życia i nowoczesne technologie wspierające aktywność fizyczną

• wpływ aktywności fizycznej na zdrowie psychiczne człowieka

• postawy prospołeczne związane z aktywnością fizyczną

• sport profesjonalny i amatorski

• ekonomiczne i prawne aspekty sportu

• komercjalizacja, uniwersalizm i unifikacja sportu

• inne

Konferencja skierowana jest do pracowników naukowych, doktorantów i studentów, a także osób zainteresowanych niniejszą tematyką. Liczymy na Państwa aktywny udział w wydarzeniu i serdecznie zapraszamy do nadsyłania zgłoszeń.

Rejestracja uczestnictwa w I turze trwa do 14 października 2021 roku. Zgłoszenia udziału należy kierować poprzez formularz -> LINK

Zgłoszenia wystąpień trwają do 12 listopada 2021 roku. Prosimy o przesyłanie tytułów oraz streszczeń poprzez formularz -> LINK

• obecność i ciągłe wsparcie Organizatorów Konferencji,

• do 10 listopada 2021 roku – zgłoszenia uczestnictwa, poprzez wypełnienie formularza internetowego,
• do 12 listopada 2021 roku – zgłoszenia streszczeń wystąpień, poprzez wypełnienie formularza internetowego,
• do 18 listopada 2021 roku – nadsyłanie prezentacji multimedialnych,
• 20 listopada 2021 roku – Ogólnopolska Konferencja Naukowa “Aktywność fizyczna – interdyscyplinarny przegląd i badania”,
• od 23 listopada 2021 roku – wysyłka papierowych materiałów – certyfikatów uczestnictwa, zaświadczeń o przedstawieniu pracy oraz książek abstraktów,
• do 29 listopada 2021 roku – nadsyłanie rozdziałów do monografii naukowej oraz oświadczeń autorów. Ważne: Odpowiadamy na wszystkie otrzymane od Państwa wiadomości. Brak odpowiedzi jest równoznaczny z jej nieotrzymaniem. Jeśli w przeciągu 2 tygodni od przesłania pracy (również po naniesieniu poprawek) nie otrzymają Państwo od nas mailowego potwierdzenia otrzymania plików, bardzo prosimy o kontakt z nami w tej sprawie,
• do 30 czerwca 2022 roku – wydanie monografii naukowej w formie elektronicznej. Planowany termin obejmuje prace sformatowane zgodnie z wytycznymi, nadesłanymi terminowo wraz z oryginałem oświadczenia autora/-ów (w wersji papierowej). O terminie dostępności wersji papierowych książek będziemy informowali mailowo.

• abstrakty wystąpień ustnych należy zgłaszać za pośrednictwem formularza elektronicznego do dnia 12 listopada 2021 r.,

W ramach udziału w Konferencji, każdy uczestnik ma możliwość zgłoszenia rozdziału do monografii naukowej, która ukaże się nakładem Wydawnictwa Naukowego TYGIEL. Szczegółowe informacje są dostępne tutaj -> LINK

Opłata Konferencyjna dla wszystkich uczestników wynosi 199 zł brutto* w I turze rejestracji oraz 229 zł brutto* w II turze rejestracji (w tym 23% VAT) – osoby planujące skorzystać ze zwolnienia z podatku VAT w sytuacji finansowania uczestnictwa ze środków publicznych proszone są przesłanie informacji przed uiszczeniem opłaty.

I tura rejestracji trwa do 14.10.2021 r.

II tura rejestracji trwa od 15.10.2021 r. do 10.11.2021 r.

– uczestnictwa bierne/czynne – Aktywność1 udział Imię i nazwisko
– uczestnictwa bierne/czynne oraz rozdziału – Aktywność1 udział+rozdział Imię i nazwisko

📧 aktywnosc.fizyczna@fundacja-tygiel.pl