III Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Baśnie i bajki jako przedmiot interdyscyplinarnych badań naukowych” (online)

23 lutego 2022 roku

Bajki i baśnie to jedne z najbardziej fascynujących gatunków literackich. Niegdyś wyraz “bajka” miał negatywne znaczenie, które używano w celu określenia wiadomości niepewnych lub zmyślonych. Nazwa gatunkowa “bajka” łączy zatem intencje gatunku z wymysłem i nieprawdą. Współcześnie bajka kojarzona jest głównie z gatunkiem literatury dziecięcej. Zgodnie z tradycyjnym ujęciem bajkę definiujemy, jako klasyczny utwór literacki w formie opowiastki pisanej prozą lub wierszem uwzględniający fabułę.

Bajka w przestrzeni psychologicznej, psychoterapeutycznej i edukacyjnej

Bajki pełnią funkcje relaksacyjne, terapeutyczne i edukacyjne. Bajkoterapia pozwala na uporządkowanie wiedzy o świecie, wpływa na rozwój sprawności językowej, racjonalizowanie i obrazowanie sposobu rozwiązywania problemu, dają wiedzę na temat grup i związków społecznych oraz budzą poczucie przynależności do rodziny i grupy. Co więcej, bajki pełniące funkcję relaksacyjną mają za zadanie odprężyć, uspokoić i wyciszyć dziecko. Bajki uczą m.in. nakazów i zakazów społecznych, pozwalają odróżnić dobro od zła, a także kształtują charakter człowieka.

Bajka jako gatunek literacki

Bajki i baśnie traktowane są również jako tekst kultury, który warto poddawać analizie. Ocenie podlegać może m.in. struktura bajki, motywy wykorzystywane w tekście oraz język. Ponadto, badać można narratologię, symbolikę czy semiologię występującą w bajkach i baśniach.

Bajki w kulturze masowej – w grach komputerowych, telewizji i reklamie

Istnieje też wiele związków między baśnią i bajkami a kulturą popularną. Współczesne dzieła kultury czy literatury popularnej, w tym filmy, seriale telewizyjne, komiksy, fotografie, gry komputerowe nawiązują do kanonu baśniowego – tematyki, estetyki czy tradycji.

Nic dziwnego więc, że bajki są przedmiotem zainteresowania badaczy reprezentujących wiele dyscyplin – folklorystykę, literaturoznawstwo, kulturoznawstwo, ale również pedagogikę czy psychologię. Do udziału w Konferencji zapraszamy wszystkich zainteresowanych poruszaną podczas wydarzenia tematyką, którzy chcieliby przedstawić własne badania nad bajkami.

I tura rejestracji w Konferencji trwa do 9 grudnia 2021 roku. Zgłoszenia udziału należy kierować poprzez formularz -> LINK

Zgłoszenia wystąpień trwają do 18 lutego 2022 roku. Prosimy o przesyłanie tytułów oraz streszczeń poprzez formularz -> LINK

• obecność i ciągłe wsparcie Organizatorów Konferencji,

• do 17 lutego 2022 roku – zgłoszenia uczestnictwa, poprzez wypełnienie formularza internetowego,
• do 18 lutego 2022 roku – zgłoszenia streszczeń wystąpień, poprzez wypełnienie formularza internetowego,
• do 20 lutego 2022 roku – nadsyłanie prezentacji multimedialnych,
23 lutego 2022 roku – III Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Baśnie i bajki jako przedmiot interdyscyplinarnych badań naukowych”,
• od 28 lutego 2022 roku – wysyłka papierowych materiałów – certyfikatów uczestnictwa, zaświadczeń o przedstawieniu pracy oraz książek abstraktów,
• do 7 marca 2022 roku – nadsyłanie rozdziałów do monografii naukowej oraz oświadczeń autorów. Ważne: Odpowiadamy na wszystkie otrzymane od Państwa wiadomości. Brak odpowiedzi jest równoznaczny z jej nieotrzymaniem. Jeśli w przeciągu 2 tygodni od przesłania pracy (również po naniesieniu poprawek) nie otrzymają Państwo od nas mailowego potwierdzenia otrzymania plików, bardzo prosimy o kontakt z nami w tej sprawie,
• do 15 września 2022 roku – wydanie monografii naukowej w formie elektronicznej. Planowany termin obejmuje prace sformatowane zgodnie z wytycznymi, nadesłanymi terminowo wraz z oryginałem oświadczenia autora/-ów (w wersji papierowej). O terminie dostępności wersji papierowych książek będziemy informowali mailowo.

• abstrakty wystąpień ustnych należy zgłaszać za pośrednictwem formularza elektronicznego do dnia 18 lutego 2022 r.,

W ramach udziału w Konferencji, każdy uczestnik ma możliwość zgłoszenia rozdziału do monografii naukowej, która ukaże się nakładem Wydawnictwa Naukowego TYGIEL. Szczegółowe informacje są dostępne tutaj -> LINK

Opłata Konferencyjna dla wszystkich uczestników wynosi 199 zł brutto* w I turze rejestracji, 229 zł brutto* w II turze rejestracji oraz 259 zł brutto* w III turze rejestracji (w tym 23% VAT) – osoby planujące skorzystać ze zwolnienia z podatku VAT w sytuacji finansowania uczestnictwa ze środków publicznych proszone są przesłanie informacji przed uiszczeniem opłaty.

I tura rejestracji trwa do 09.12.2021 r.

II tura rejestracji trwa od 10.12.2021 r. do 20.01.2022 r.

III tura rejestracji trwa od 21.01.2022 r. do 17.02.2022 r.

Opłata za publikację rozdziału wynosi 219 zł brutto** (w tym VAT)

– uczestnictwa bierne/czynne – BAJKI 3 udział Imię i nazwisko
– uczestnictwa bierne/czynne oraz rozdziału – BAJKI 3 udział+rozdział Imię i nazwisko

**opłata dotyczy jednego rozdziału w monografii, za każdy kolejny rozdział obowiązuje dodatkowa opłata w wysokości 219 zł.

📧 bajki@fundacja-tygiel.pl