Ogólnopolska Konferencja Naukowa “Sztuczna inteligencja – nadzieja na przyszłość czy zagrożenie dla ludzkości?” (online)

16 lipca 2021 roku

Serdecznie zapraszamy do udziału w Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej Sztuczna inteligencja – nadzieja na przyszłość czy zagrożenie dla ludzkości?, która odbędzie się w formie online 16 lipca 2021 roku. Mamy nadzieję, że wydarzenie pozwoli na przedstawienie obecnego stanu wiedzy, a także kierunki prowadzonych badań.

Sztuczna inteligencja (AI) jest obiektem zainteresowania i pracy przedstawicieli środowiska naukowego, a także podmiotów prywatnych. Obecnie spotyka się elementy wykorzystujące algorytmy AI, które są skutecznie zaimplementowane w codziennym życiu, jednak w dalszym ciągu opracowanie systemu porównywalnego lub wyprzedzającego kompetencje człowieka pozostaje w sferze koncepcji. Zagadnienie sztucznej inteligencji regularnie pojawia się na łamach mediów mainstreamowych, gdzie zachwyca wachlarzem możliwości, a także budzi obawy i przerażenie.

Rozwój sztucznej inteligencji zakłada podwyższenie poziomu życia człowieka, poprawę skuteczności leczenia, usprawnienie codziennego funkcjonowania czy też zwiększenie bezpieczeństwa. AI może zrewolucjonizować przemysł, jednak wymaga odpowiedzialnego zarządzania. Niewłaściwa implementacja może wpłynąć na powstanie wielu zagrożeń dla nas samych.

Zapraszamy Państwa do udziału w Konferencji i prezentacji prac poruszających problematykę AI na płaszczyznach: technologicznej i społecznej. Mile widziane będą prace przedstawiające m.in. ogólny postęp w dziedzinie, zastosowanie sztucznej inteligencji, rozwój umiejętności poznawczych, rozumowanie i wnioskowanie, uczenie maszynowe, jak również dotyczące zagadnień natury etycznej i społecznej. Jesteśmy otwarci na propozycje obejmujące inne tematy związane z zagadnieniem AI.

Serdecznie zapraszamy pracowników naukowych, developerów, doktorantów i studentów, jak również osoby zaangażowane w prace dotyczące AI. Liczymy na Państwa aktywne uczestnictwo w Konferencji oraz przedstawienie interesujących prac, które pozwolą przybliżyć aktualny stan wiedzy oraz potencjalne rozwiązania, jakie mogą zostać wdrożone w najbliższym czasie.

Gośćmi Honorowymi
Konferencji będą:

mjr dr hab. inż. Piotr Maśloch, prof. ASW,Wydział Zarządzania i Dowodzenia, Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie

Tytuł wystąpienia: Sztuczna inteligencja kierunkiem rozwoju zarządzania XXI wieku – mit czy rzeczywistość?

dr hab. inż. Paweł Kasprowski,Wydział Automatyki, Elektroniki i Informatyki, Politechnika Śląska

Tytuł wystąpienia: Generative Adversarial Networks (GANs) – architektura, zasada działania i możliwości wykorzystania

Do grona Komitetu Naukowego należą:

dr hab. inż. Paweł KasprowskiWydział Automatyki, Elektroniki i Informatyki, Politechnika Śląska

mjr dr hab. inż. Piotr Maśloch, prof. ASWWydział Zarządzania i Dowodzenia, Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie

dr hab. inż. Barbara Siemiątkowska, prof. PWInstytut Automatyki i Robotyki, Wydział Mechatroniki, Politechnika Warszawska

prof. dr hab. inż. Cezary ZielińskiInstytut Automatyki i Informatyki Stosowanej, Wydział Elektroniki i Technik Informacyjnych, Politechnika Warszawska

dr Paweł MordasiewiczZakład Podstaw Psychologii, Wydział Psychologii w Sopocie, SWPS Uniwersytet Humanistycznospołeczny

Rejestracja uczestnictwa w Konferencji  trwa do 8 lipca 2021 roku. Zgłoszenia udziału należy kierować poprzez formularz -> LINK

Zgłoszenia wystąpień trwają do 9 lipca 2021 roku. Prosimy o przesyłanie tytułów oraz streszczeń poprzez formularz -> LINK

• udostępnienie możliwości zabrania głosu wybranym Uczestnikom Wydarzenia,• obecność i ciągłe wsparcie Organizatorów Konferencji,• wyświetlenie prezentacji przez Prelegenta oraz umożliwia rysowanie po slajdach,

• do 8 lipca 2021 roku – zgłoszenia uczestnictwa, poprzez wypełnienie formularza internetowego,
• do 9 lipca 2021 roku – zgłoszenia streszczeń wystąpień, poprzez wypełnienie formularza internetowego,
• 14 lipca 2021 roku – nadsyłanie prezentacji multimedialnych,
• 16 lipca 2021 rokuOgólnopolska Konferencja Naukowa “Sztuczna inteligencja – nadzieja na przyszłość czy zagrożenie dla ludzkości?”,
• od 20 lipca 2021 roku – wysyłka papierowych materiałów – certyfikatów uczestnictwa, zaświadczeń o przedstawieniu pracy oraz książek abstraktów,
• do 25 lipca 2021 roku – nadsyłanie rozdziałów do monografii naukowej oraz oświadczeń autorów. Ważne: Odpowiadamy na wszystkie otrzymane od Państwa wiadomości. Brak odpowiedzi jest równoznaczny z jej nieotrzymaniem. Jeśli w przeciągu 2 tygodni od przesłania pracy (również po naniesieniu poprawek) nie otrzymają Państwo od nas mailowego potwierdzenia otrzymania plików, bardzo prosimy o kontakt z nami w tej sprawie,
• do 21 grudnia 2021 roku – wydanie monografii naukowej w formie elektronicznej. Planowany termin obejmuje prace sformatowane zgodnie z wytycznymi, nadesłanymi terminowo wraz z oryginałem oświadczenia autora/-ów (w wersji papierowej). O terminie dostępności wersji papierowych książek będziemy informowali mailowo.

• abstrakty wystąpień ustnych należy zgłaszać za pośrednictwem formularza elektronicznego do dnia 9 lipca 2021 r.,

W ramach udziału w Konferencji, każdy uczestnik ma możliwość zgłoszenia rozdziału do monografii naukowej. Szczegółowe informacje są dostępne tutaj -> LINK

Opłata Konferencyjna dla wszystkich uczestników wynosi 199 zł brutto* (w tym 23% VAT) – osoby planujące skorzystać ze zwolnienia z podatku VAT w sytuacji finansowania uczestnictwa ze środków publicznych proszone są przesłanie informacji przed uiszczeniem opłaty.

– uczestnictwa bierne/czynne – AI1 udział Imię i nazwisko
– uczestnictwa bierne/czynne oraz rozdziału – AI1 udział+rozdział Imię i nazwisko

📧 sztuczna-inteligencja@fundacja-tygiel.pl