II Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Topos śmierci w literaturze, kulturze i sztuce” (online)

10 grudnia 2021 roku

Szanowni Państwo!

Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL ma zaszczyt zaprosić Państwa do udziału w II Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej “Topos śmierci w literaturze, kulturze i sztuce”, która odbędzie się 10 grudnia 2021 roku. Z uwagi na obecną sytuację epidemiologiczną Konferencja przybierze formę online.

Zmierzenie się ze śmiercią to jeden z najistotniejszych aspektów życia ludzkiego i zarazem duży problem egzystencji człowieka. Nic więc dziwnego, że tematyka śmierci przenika wszystkie obszary nauki – zarówno przyrodnicze, medyczne, humanistyczne, jak i społeczne. Zapraszamy Państwa do udziału w Konferencji, podczas której poruszymy zagadnienia śmierci w literaturze, kulturze i sztuce.

Celem Wydarzenia jest wymiana wiedzy, doświadczeń oraz stanu badań między uczestnikami reprezentującymi różne ośrodki akademickie i badawcze, a także popularyzacja motywu śmierci jako tematu pracy naukowej.

Śmierć w literaturze i sztuce
Śmierć jako motyw w literaturze przewijała się poprzez wszystkie epoki literackie. W poszczególnych czasach pisarze i twórcy propagowali różne ideały oraz wzorce osobowe. Pokazywali, jak żyć, w co wierzyć i jakim być człowiekiem używając do tego własnej twórczości.

Już w Starym Testamencie pojawiają się zagadnienia śmierci np. historia Kaina i Abla – potomka pierwszych ludzi. W średniowieczu powstają hasła “memento mori”, “Danse macabre” czy “Vado mori”. Można mówić również o mitologicznych obrazach śmierci, “romantycznym umieraniu” czy konaniu przedstawionym np. w literaturze wojennej.

Śmierć jest jednym z uniwersalnych tematów sztuki. Obraz śmierci i przemijania pojawia się m.in. malarstwie (twórczość Beksińskiego, Boscha, Breugela, Goyi, Malczewskiego).

Antropologia śmierci – ujęcie kulturoznawcze
Śmierć to nie tylko fizyczny akt umierania, ale również ważny aspekt kultury, który z upływem czasu podlega zmianom. Podczas Konferencji będzie okazja do przedstawienia różnych postaw wobec śmierci, wizerunków i symboli związanych z umieraniem i żałobą w kulturze dawnej oraz współczesnej. Nieodłącznym elementem śmierci jest pogrzeb, z którym związany jest m.in. obrzęd przejścia – obecny w każdej grupie i kulturze. Pogrzeb to ceremonia mająca wiele symboli i rytuałów ukazujących przełomowy moment w życiu człowieka.

Liczymy na Państwa aktywny udział w wydarzeniu, a także wspólną wymianę doświadczeń i refleksji.

Gośćmi Honorowymi
 Konferencji będą:

prof. dr hab. Józef Olejniczak, Wydział Humanistyczny, Uniwersytet Śląski w Katowicach

Tytuł wystąpienia: O śmierci

dr hab. Robert Kulmiński, Instytut Slawistyki Zachodniej i Południowej, Wydział Polonistyki, Uniwersytet Warszawski

Tytuł wystąpienia: Kilka uwag o śmierci na marginesie powieści Anny Bolavej „W ciemność”

dr hab. Iwona Kolasińska-Pasterczyk, prof. UJ, Instytut Sztuk Audiowizualnych, Wydział Zarządzania i Komunikacji Społecznej, Uniwersytet Jagielloński

Tytuł wystąpienia: Śmierć – pytaniem o egzystencję. Wernera Herzoga obrazowanie śmierci – od estetyki do filozofii

Do grona Komitetu Naukowego należą:

dr hab. Joanna Cymbrykiewicz, prof. UAM, Zakład Przekładu, Kultury i Literatur Skandynawskich, Katedra Skandynawistyki, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu

dr hab. Marcin Kępiński, prof. UŁ,  Zakład Antropologii Kulturowej, Instytut Etnologii i Antropologii Kulturowej, Uniwersytet Łódzki

prof. dr hab. Józef Olejniczak, Wydział Humanistyczny, Uniwersytet Śląski w Katowicach

dr Renata Bryzek, Instytut Językoznawstwa i Literaturoznawstwa, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach

dr Magdalena Kubarek, Katedra Arabistyki i Islamistyki, Wydział Orientalistyczny, Uniwersytet Warszawski

II tura rejestracji uczestnictwa w Konferencji trwa do 2 grudnia 2021 roku. Zgłoszenia udziału należy kierować poprzez formularz -> LINK

Zgłoszenia wystąpień trwają do 3 grudnia 2021 roku. Prosimy o przesyłanie tytułów oraz streszczeń poprzez formularz -> LINK

• obecność i ciągłe wsparcie Organizatorów Konferencji,

• do 2 grudnia 2021 roku – zgłoszenia uczestnictwa, poprzez wypełnienie formularza internetowego,
• do 3 grudnia 2021 roku – zgłoszenia streszczeń wystąpień, poprzez wypełnienie formularza internetowego,
• do 8 grudnia 2021 roku – nadsyłanie prezentacji multimedialnych,
• testy platformy z uczestnikami (szczegóły wkrótce),
• 10 grudnia 2021 roku – II Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Topos śmierci w literaturze, kulturze i sztuce”,
• od 13 grudnia 2021 roku – wysyłka papierowych materiałów – certyfikatów uczestnictwa, zaświadczeń o przedstawieniu pracy oraz książek abstraktów,
• do 20 grudnia 2021 roku – nadsyłanie rozdziałów do monografii naukowej oraz oświadczeń autorów. Ważne: Odpowiadamy na wszystkie otrzymane od Państwa wiadomości. Brak odpowiedzi jest równoznaczny z jej nieotrzymaniem. Jeśli w przeciągu 2 tygodni od przesłania pracy (również po naniesieniu poprawek) nie otrzymają Państwo od nas mailowego potwierdzenia otrzymania plików, bardzo prosimy o kontakt z nami w tej sprawie,
• do 30 czerwca 2022 roku – wydanie monografii naukowej w formie elektronicznej. Planowany termin obejmuje prace sformatowane zgodnie z wytycznymi, nadesłanymi terminowo wraz z oryginałem oświadczenia autora/-ów (w wersji papierowej). O terminie dostępności wersji papierowych książek będziemy informowali mailowo.

• abstrakty wystąpień ustnych należy zgłaszać za pośrednictwem formularza elektronicznego do dnia 3 grudnia 2021 r.,

W ramach udziału w Konferencji, każdy uczestnik ma możliwość zgłoszenia rozdziału do monografii naukowej, która ukaże się nakładem Wydawnictwa Naukowego TYGIEL. Szczegółowe informacje są dostępne tutaj -> LINK

Opłata Konferencyjna dla wszystkich uczestników wynosi 199 zł brutto* w I turze rejestracji oraz 229 zł brutto* w II turze rejestracji (w tym 23% VAT) – osoby planujące skorzystać ze zwolnienia z podatku VAT w sytuacji finansowania uczestnictwa ze środków publicznych proszone są przesłanie informacji przed uiszczeniem opłaty.

I tura rejestracji trwa do 4.11.2021 r.

II tura rejestracji trwa od 5.11.2021 r. do 2.12.2021 r.

– uczestnictwa bierne/czynne – Topos2 udział Imię i nazwisko
– uczestnictwa bierne/czynne oraz rozdziału – Topos2 udział+rozdział Imię i nazwisko

📧 topos.smierci@fundacja-tygiel.pl