Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Topos śmierci w literaturze, kulturze i sztuce” (online)

16 lipca 2021 roku

Szanowni Państwo!

Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL ma zaszczyt zaprosić Państwa do udziału w Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej “Topos śmierci w literaturze, kulturze i sztuce”, która odbędzie się 16 lipca 2021 roku. Z uwagi na obecną sytuację epidemiologiczną Konferencja przybierze formę online.

Zmierzenie się ze śmiercią to jeden z najistotniejszych aspektów życia ludzkiego i zarazem duży problem egzystencji człowieka. Nic więc dziwnego, że tematyka śmierci przenika wszystkie obszary nauki – zarówno przyrodnicze, medyczne, humanistyczne, jak i społeczne. Zapraszamy Państwa do udziału w Konferencji, podczas której poruszymy zagadnienia śmierci w literaturze, kulturze i sztuce.

Celem Wydarzenia jest wymiana wiedzy, doświadczeń oraz stanu badań między uczestnikami reprezentującymi różne ośrodki akademickie i badawcze, a także popularyzacja motywu śmierci jako tematu pracy naukowej.

Śmierć w literaturze i sztuce
Śmierć jako motyw w literaturze przewijała się poprzez wszystkie epoki literackie. W poszczególnych czasach pisarze i twórcy propagowali różne ideały oraz wzorce osobowe. Pokazywali, jak żyć, w co wierzyć i jakim być człowiekiem używając do tego własnej twórczości.

Już w Starym Testamencie pojawiają się zagadnienia śmierci np. historia Kaina i Abla – potomka pierwszych ludzi. W średniowieczu powstają hasła “memento mori”, “Danse macabre” czy “Vado mori”. Można mówić również o mitologicznych obrazach śmierci, “romantycznym umieraniu” czy konaniu przedstawionym np. w literaturze wojennej.

Śmierć jest jednym z uniwersalnych tematów sztuki. Obraz śmierci i przemijania pojawia się m.in. malarstwie (twórczość Beksińskiego, Boscha, Breugela, Goyi, Malczewskiego).

Antropologia śmierci – ujęcie kulturoznawcze
Śmierć to nie tylko fizyczny akt umierania, ale również ważny aspekt kultury, który z upływem czasu podlega zmianom. Podczas Konferencji będzie okazja do przedstawienia różnych postaw wobec śmierci, wizerunków i symboli związanych z umieraniem i żałobą w kulturze dawnej oraz współczesnej. Nieodłącznym elementem śmierci jest pogrzeb, z którym związany jest m.in. obrzęd przejścia – obecny w każdej grupie i kulturze. Pogrzeb to ceremonia mająca wiele symboli i rytuałów ukazujących przełomowy moment w życiu człowieka.

Liczymy na Państwa aktywny udział w wydarzeniu, a także wspólną wymianę doświadczeń i refleksji.

Gośćmi Honorowymi
Konferencji będą:

prof. dr hab. Roman Doktór, Katedra Literatury Oświecenia, Romantyzmu i Krytyki Artystycznej, Instytut Literaturoznawstwa, Wydział Nauk Humanistycznych, Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II

dr Ewa Kozak, Instytut Językoznawstwa i Literaturoznawstwa, Wydział Nauk Humanistycznych, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach

Do grona Komitetu Naukowego należą:

prof. dr hab. Roman DoktórKatedra Literatury Oświecenia, Romantyzmu i Krytyki Artystycznej, Instytut Literaturoznawstwa, Wydział Nauk Humanistycznych, Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II

dr hab. Agata Skała, prof. UMCSKatedra Historii Literatury Polskiej, Instytut Filologii Polskiej, Wydział Humanistyczny, Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej

dr Renata BryzekInstytut Językoznawstwa i Literaturoznawstwa, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach

dr Ewa Modzelewska-OparaWydział Polonistyki, Uniwersytet Jagielloński

Rejestracja uczestnictwa w Konferencji  trwa do 8 lipca 2021 roku. Zgłoszenia udziału należy kierować poprzez formularz -> LINK

Zgłoszenia wystąpień trwają do 9 lipca 2021 roku. Prosimy o przesyłanie tytułów oraz streszczeń poprzez formularz -> LINK

• obecność i ciągłe wsparcie Organizatorów Konferencji,

• do 8 lipca 2021 roku – zgłoszenia uczestnictwa, poprzez wypełnienie formularza internetowego,
• do 9 lipca 2021 roku – zgłoszenia streszczeń wystąpień, poprzez wypełnienie formularza internetowego,
• 14 lipca 2021 roku – nadsyłanie prezentacji multimedialnych,
• testy platformy z uczestnikami (szczegóły wkrótce),
• 16 lipca 2021 roku – Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Topos śmierci w literaturze, kulturze i sztuce”,
• od 20 lipca 2021 roku – wysyłka papierowych materiałów – certyfikatów uczestnictwa, zaświadczeń o przedstawieniu pracy oraz książek abstraktów,
• do 25 lipca 2021 roku – nadsyłanie rozdziałów do monografii naukowej oraz oświadczeń autorów. Ważne: Odpowiadamy na wszystkie otrzymane od Państwa wiadomości. Brak odpowiedzi jest równoznaczny z jej nieotrzymaniem. Jeśli w przeciągu 2 tygodni od przesłania pracy (również po naniesieniu poprawek) nie otrzymają Państwo od nas mailowego potwierdzenia otrzymania plików, bardzo prosimy o kontakt z nami w tej sprawie,
• do 21 grudnia 2021 roku – wydanie monografii naukowej w formie elektronicznej. Planowany termin obejmuje prace sformatowane zgodnie z wytycznymi, nadesłanymi terminowo wraz z oryginałem oświadczenia autora/-ów (w wersji papierowej). O terminie dostępności wersji papierowych książek będziemy informowali mailowo.

• abstrakty wystąpień ustnych należy zgłaszać za pośrednictwem formularza elektronicznego do dnia 9 lipca 2021 r.,

W ramach udziału w Konferencji, każdy uczestnik ma możliwość zgłoszenia rozdziału do monografii naukowej. Szczegółowe informacje są dostępne tutaj -> LINK

Opłata Konferencyjna dla wszystkich uczestników wynosi 199 zł brutto* (w tym 23% VAT) – osoby planujące skorzystać ze zwolnienia z podatku VAT w sytuacji finansowania uczestnictwa ze środków publicznych proszone są przesłanie informacji przed uiszczeniem opłaty.

– uczestnictwa bierne/czynne – Topos1 udział Imię i nazwisko
– uczestnictwa bierne/czynne oraz rozdziału – Topos1 udział+rozdział Imię i nazwisko

📧 topos.smierci@fundacja-tygiel.pl