III Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Żywienie w ochronie zdrowia i środowiska” (online)

27 stycznia 2023 r.

Szanowni Państwo,

Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL serdecznie zaprasza do udziału w III Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej “Żywienie w ochronie zdrowia i środowiska”. Spotkanie odbędzie się 27 stycznia 2023 roku w formie online. 

Według danych WHO podsumowujących rok 2020 na całym świecie 39 milionów dzieci w wieku poniżej 5 lat miało nadwagę lub zdiagnozowano u nich otyłość. Statystyki te zmuszają do refleksji nad zagadnieniami związanymi m.in. z odpowiednią ilością, pochodzeniem, jak również procesami produkcji i przetwarzania spożywanej przez nas i nasze dzieci żywności. Błędnie dobrany plan żywieniowy lub jego brak jest ważnym czynnikiem w procesie rozwoju chorób cywilizacyjnych tj. nadciśnienia czy chorób serca, które obecnie są przyczyną znacznego procentu wszystkich zgonów na świecie. Jak w codziennym życiu możemy skutecznie wpłynąć na te statystyki? Czym kierować się przy wyborze przetworzonych produktów spożywczych? Jak udoskonalić technologię produkcji żywności, aby uzyskać artykuły spożywcze najwyższej jakości? 

Produkcja artykułów spożywczych stanowi jedną z najszybciej rozwijających się dziedzin przemysłu, coraz silniej oddziaływując na środowisko naturalne naszej planety. Wraz ze wzrostem wiedzy konsumentów zaczęto dostrzegać wady intensywnej uprawy, produkcji i przetwarzania żywności. Przyczyniło się to do zwiększenia naszej świadomości ekologicznej. Współcześnie nabywca produktów spożywczych chce mieć gwarancję, że produkt, który kupuje nie wpływa negatywnie na ekosystem planety. Jak zatem znaleźć równowagę pomiędzy wzrostem potrzeb żywieniowych a ochroną środowiska? Jakie rozwiązania powinni wdrożyć producenci? Czy systemy prawne odpowiednio regulują powyższe zagadnienia? Zachęcamy do włączenia się do dyskusji na te i inne nurtujące nas tematy oraz zastanowienia się nad długofalowym planem dla dobra naszego i naszej planety. 

Zagadnienia tematyczne:

– dietetyka i żywienie na wszystkich etapach życia człowieka

– mikrobiologia i biologicznie czynne składniki w żywności

– żywność o specjalnym przeznaczeniu (np. jadalne szczepionki, żywność medyczna, suplementy diety)

– choroby cywilizacyjne związane z niewłaściwym odżywianiem

– metody analizy jakości i bezpieczeństwa żywności

– systemy produkcji, obróbki, przechowywania, pakowania, transportu i dystrybucji żywności (technologie i rozwiązania na skalę lokalną i przemysłową)

– zrównoważone gospodarowanie żywnością (ograniczenie strat i marnowania żywności)

– wpływ procesów technologicznych na środowisko naturalne

Konferencja skierowana jest do studentów, doktorantów i pracowników naukowych, a także osób zainteresowanych tematyką prawidłowego odżywiania, przetwarzania, jak i produkcją żywności.

Dołożymy wszelkich starań, aby zapewnić wszystkim uczestnikom, Gościom Honorowym i członkom Komitetu Naukowego możliwość owocnej dyskusji, a także wzajemnej integracji. 

Liczymy na Państwa aktywny udział w wydarzeniu, a także wspólną wymianę doświadczeń i refleksji.

HARMONOGRAM

Gośćmi Honorowymi Konferencji będą:

dr hab. Natalia Kurhaluk, prof. AP, Katedra Biologii, Instytut Biologii i Nauk o Ziemi, Akademia Pomorska w Słupsku

Tytuł wystąpienia: Potencjał terapeutyczny L-argininy: prawda i mity
 
 

dr hab. inż. Zuzanna Goluch, prof. UEW, Katedra Technologii Żywności i Żywienia, Wydział Inżynierii Produkcji, Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Tytuł wystąpienia: Częstotliwość spożycia produktów spożywczych zawierających substancje goitrogenne i stosowane rodzaje ich obróbki termicznej przez kobiety z niedoczynnością tarczycy
 

prof. dr hab. n. o zdr. Wojciech Kolanowski, Zakład Interny i Pielęgniarstwa Internistycznego, Katedra Pielęgniarstw Zachowawczych, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Medyczny w Lublinie

Tytuł wystąpienia: Jak wyżywić rosnącą populację ludzi na świecie nie niszcząc środowiska?

Do grona Komitetu Naukowego należą:

dr hab. inż. Zuzanna Goluch, prof. UEW, Katedra Technologii Żywności i Żywienia, Wydział Inżynierii Produkcji, Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

prof. dr hab. n. o zdr. Wojciech Kolanowski, Zakład Interny i Pielęgniarstwa Internistycznego, Katedra Pielęgniarstw Zachowawczych, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Medyczny w Lublinie

dr hab. Natalia Kurhaluk, prof. AP, Katedra Biologii, Instytut Biologii i Nauk o Ziemi, Akademia Pomorska w Słupsku

dr inż. Beata Pawłowska, Wydział Politechniczny, Akademia Kaliska im. Prezydenta Stanisława Wojciechowskiego
 
dr inż. Anna Platta, Katedra Zarządzania Jakością, Wydział Zarządzania i Nauk o Jakości, Uniwersytet Morski w Gdyni

dr inż. Monika Przeor, Katedra Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Rejestracja

III tura rejestracji uczestnictwa w Konferencji trwa do 19 stycznia 2023 roku. Zgłoszenia udziału należy kierować poprzez formularz -> LINK

Zgłoszenia wystąpień trwają do 20 stycznia 2023 roku. Prosimy o przesyłanie tytułów oraz streszczeń poprzez formularz -> LINK

Platforma

  • Platforma ClickMeeting pozwoli na:
    • uczestnictwo w Konferencji poprzez urządzenia mobilne takie jak: laptop, smartfon, tablet, komputer stacjonarny (uczestnikom czynnym rekomendujemy aby podczas przedstawiania prezentacji korzystali z komputera stacjonarnego, laptopa lub aplikacji mobilnej ClickMeeting),
    • uczestnictwo w Konferencji bez posiadania kamery internetowej, wymagany jest sprawny mikrofon,
    • umożliwia wystąpienie dwóch Prelegentów jednocześnie,
    • podjęcie dyskusji po wystąpieniu w formie czatu,
    • udostępnienie możliwości zabrania głosu wybranym Uczestnikom Wydarzenia,
    • obecność i ciągłe wsparcie Organizatorów Konferencji,
    • wyświetlenie prezentacji przez Prelegenta oraz umożliwia rysowanie po slajdach,
    • udostępnianie ekranu przez Prelegenta w trakcie wystąpienia.

Wymagania techniczne:

  • posiadanie komputera, smartfonu lub tabletu z połączonym Internetem,

• Procesor dwurdzeniowy 2GHz lub lepszy (zalecany czterordzeniowy);

• 2GB pamięci RAM (zalecane 4GB lub więcej);

• System operacyjny taki jak Windows 8 (zalecany Windows 10), Mac OS wersja 10.13 (zalecana najnowsza wersja), Linux, Chrome OS.

  • wbudowany lub zewnętrzny mikrofon, opcjonalnie kamera internetowa.

Wymagane jest korzystanie z najaktualniejszych oficjalnych wersji Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Edge (Chromium), Yandex lub Opera.

W celu sprawnego przebiegu Konferencji, dzień przed wydarzeniem zorganizujemy testy dla uczestników. Ze swojej strony zapewniamy pomoc techniczną w konfiguracji, jak również wsparcie ze strony przedstawicieli platformy.

Informacje

Terminy

• do 19 stycznia 2023 roku – zgłoszenia uczestnictwa, poprzez wypełnienie formularza internetowego,
• do 20 stycznia 2023 roku – zgłoszenia streszczeń wystąpień, poprzez wypełnienie formularza internetowego,
• do 21 stycznia 2023 roku – nadsyłanie prezentacji multimedialnych,
• testy platformy przez uczestników (szczegóły wkrótce),
27 stycznia 2023 roku – III Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Żywienie w ochronie zdrowia i środowiska”,
• od 30 stycznia 2023 roku – wysyłka papierowych materiałów – certyfikatów uczestnictwa, zaświadczeń o przedstawieniu pracy oraz książek abstraktów,
• do 6 lutego 2023 roku – nadsyłanie rozdziałów do monografii naukowej oraz oświadczeń autorów. Ważne: Odpowiadamy na wszystkie otrzymane od Państwa wiadomości. Brak odpowiedzi jest równoznaczny z jej nieotrzymaniem. Jeśli w przeciągu 2 tygodni od przesłania pracy (również po naniesieniu poprawek) nie otrzymają Państwo od nas mailowego potwierdzenia otrzymania plików, bardzo prosimy o kontakt z nami w tej sprawie,
• do 15 września 2023 roku – wydanie monografii naukowej w formie elektronicznej. Planowany termin obejmuje prace sformatowane zgodnie z wytycznymi, nadesłanymi terminowo wraz z oryginałem oświadczenia autora/-ów (w wersji papierowej). O terminie dostępności wersji papierowych książek będziemy informowali mailowo.

Abstrakt oraz wystąpienie

Przydatne informacje dotyczące zgłoszenia abstraktów:
• zgłaszana praca może zostać przygotowana na podstawie badań własnych Autora, jak i też stanowić przedstawienie zagadnienia pod kątem teoretycznym (praca przeglądowa),
• abstrakty wystąpień ustnych należy zgłaszać za pośrednictwem formularza elektronicznego do dnia 20 stycznia 2023 r.,
• tytuły prac oraz ich abstrakty powinny być przygotowane w języku polskim,
• długość jednego abstraktu to 1500 do 2000 znaków ze spacjami,
• abstrakt powinien zostać napisany w formie bezosobowej i aspekcie dokonanym,
• treść abstraktu to odpowiedź na podstawowe pytania: Jaki jest cel pracy? Co w niej przedstawiono?,
• należy opisać zakres tematyczny opracowania,
• wymienić główne metody użyte w opracowaniu,
• wyjaśnić, co wynika z przeprowadzonej analizy, dyskusji oraz uzyskanych wyników,
• podać główne wnioski oraz ewentualne założenia badawcze do dalszych prac lub zastosowania praktyczne.

Wystąpienie:
• czas na prezentację 10 minut,
• Uczestnik może wykorzystać prezentację multimedialną, którą musi wcześniej przesłać do Organizatorów, aby mogli umieścić ją na platformie,
• w trakcie prezentacji Uczestnik będzie miał możliwość wyświetlania prezentacji jak i np. rysowania po slajdach. Prosimy o przygotowanie prezentacji w formatach: PDF, PPT, PPTX, PPTSX, PPSX, ODP, PNG, JPG. Maksymalny rozmiar pliku – 100 MB. Jeżeli prezentacja ma zawierać film, bądź materiał audio, konieczne jest przesłanie pliku jako osobny załącznik. Formaty MP3, MP4 lub wideo z YouTube/Vimeo. Rekomendujemy przesłanie prezentacji w formacie PDF. Prosimy o nazwanie pliku/plików według schematu: nazwisko osoby prezentującej_2-3 słowa tytułu wystąpienia (np. Maciąg_Badania_ankietowe),
• bezpośrednio po prezentacji nastąpi sesja pytań i odpowiedzi. Pytania będzie można zadać w formie głosowej i tekstowej – czas przeznaczony na dyskusję wynosi 5 minut.

Publikacja

W ramach udziału w Konferencji, każdy uczestnik ma możliwość zgłoszenia rozdziału do monografii naukowej, która ukaże się nakładem Wydawnictwa Naukowego TYGIEL. Szczegółowe informacje są dostępne tutaj -> LINK

Opłaty

Opłata Konferencyjna dla wszystkich uczestników wynosi 279 zł brutto* w I turze rejestracji, 299 zł brutto* w II turze rejestracji oraz 349 zł brutto* w III turze rejestracji (w tym 23% VAT) – osoby planujące skorzystać ze zwolnienia z podatku VAT w sytuacji finansowania uczestnictwa ze środków publicznych proszone są przesłanie informacji przed uiszczeniem opłaty.

I tura rejestracji trwa do 22.11.2022 r.

II tura rejestracji trwa od 23.11.2022 r. do 20.12.2022 r.

III tura rejestracji trwa od 21.12.2022 r. do 19.01.2023 r.

W ramach opłaty uczestnik otrzymuje:
• możliwość uczestnictwa w Konferencji,
• przedstawienia zgłoszonej pracy,
• papierowy egzemplarz certyfikatu uczestnictwa,
• papierowy egzemplarz książki abstraktów,
• osoby wygłaszające pracę papierowe zaświadczenie,
• opłata uwzględnia również koszt wysyłki materiałów.

Zgłoszenie zainteresowania publikacją rozdziału do monografii naukowej wiąże się z dodatkową opłatą w wysokości 349 zł brutto** (w tym VAT) za każdy rozdział.

W miarę możliwości prosimy o łączenie opłat i regulację należności w formie jednego przelewu.

DANE DO WPŁAT

Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL
ul. Głowackiego 35/348, 20-060 Lublin
NIP 946-26-49-975
Numer rachunku: 70 1140 2004 0000 3102 7533 8307
Nazwa Banku: mBank (BRE Wydz. Bankowości Elektronicznej)

Tytuły przelewów w przypadku:
– uczestnictwa bierne/czynne – Zywienie3 udział Imię i nazwisko
– uczestnictwa bierne/czynne oraz rozdziału – Zywienie3 udział+rozdział Imię i nazwisko

*opłata dotyczy jednego wystąpienia, za każde kolejne wystąpienie obowiązuje dodatkowa opłata w wysokości 50% wniesionej kwoty konferencyjnej.
**opłata dotyczy jednego rozdziału w monografii, za każdy kolejny rozdział obowiązuje dodatkowa opłata w wysokości 349 zł.

Regulamin

Regulamin Konferencji dostępny jest tutaj -> LINK

Kontakt

zywienie@fundacja-tygiel.pl
+48 733 933 416

Partnerzy Fundacji TYGIEL

Wspierają nas