Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Zachowania ekonomiczne współczesnego społeczeństwa” (online)

3 grudnia 2021 roku

HARMONOGRAM

Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL serdecznie zaprasza do udziału w Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej “Zachowania ekonomiczne współczesnego społeczeństwa”, która odbędzie się 3 grudnia 2021. Z uwagi na obecną sytuacje spotkanie przybierze formę online. Celem Konferencji jest wymiana doświadczeń w zakresie prowadzonych badań, stworzenie przestrzeni do dyskusji oraz zwrócenie uwagi na problemy współczesnego społeczeństwa z perspektywy ekonomicznej i społecznej.  Dzięki obecności osobistości ze świata nauki, praktyków, a także młodych ludzi odznaczających się wybitnymi osiągnięciami, wydarzenie może być wyjątkowo inspirujące dla uczestników.

PRZEDŁUŻONA REJESTRACJA UCZESTNICTWA TRWA DO 29 LISTOPADA 2021 R.

Tematyka konferencji dotyczyć będzie następującej problematyki:

– Zachowania konsumentów, konsumpcja gospodarstw domowych

– Cnoty konsumenta

– Konsumpcjonizm, a kapitał ludzki i społecznie cenione dobra

– Pojęcie dobrobytu i poziomu życia

– Problem ekskluzji społecznej

– Decyzje konsumenckie, a marketing

– Społeczna odpowiedzialność biznesu

– Ekologiczne skutki nowoczesnych trendów ekonomicznych

Rozwój technologiczny i informacyjny pociągnął za sobą zmiany w zachowaniach konsumenckich.  Zmienił się  sposób  korzystania z zasobów oraz ich ponownego wykorzystywania. Cnoty konsumenta, którymi była oszczędność i wstrzemięźliwość zostały zastąpione przez rozrzutność i orientację na mięć. Coraz bardziej istotna jest rola pieniądza, dostęp do informacji, posiadanie bogactwa i prestiżu. Konsumenci dostrzegają jednak, że muszą integrować się z otoczeniem, a poza posiadaniem dóbr materialnych kluczowy jest także kapitał ludzki przejawiający się wiedzą, zdrowiem, umiejętnościami i zdolnościami. Znaczące staje się upowszechnianie  faktów na temat zachowań konsumenckich oraz wyjaśnianie przyczyn zmian poziomu konsumpcji. Współczesne trendy ekonomiczne rodzą problemy społeczne, w konsekwencji ważne jest, by szukać rozwiązań wspomagających wyrównywanie szans i nierówności. Stan posiadania daje satysfakcję, a wzrost gospodarczy nie będzie istniał bez dynamicznie rozwijającej się konsumpcji. Dlatego podmioty gospodarcze, przedsiębiorstwa coraz częściej w swoich przedsięwzięciach uwzględniają interesy społeczne i działania na rzecz ochrony przyrody.

Konferencja służyć będzie wymianie poglądów i wyników badań naukowych. Przyczyni się do analizy trendów rynkowych na różnych płaszczyznach, a  także do pogłębienia wiedzy na temat społecznych i ekonomicznych procesów związanych z konsumpcją.  Liczymy na szerokie zainteresowanie organizowanym wydarzeniem i liczną obecność osób, które zajmują się wskazaną tematyką.

Gośćmi Honorowymi
 Konferencji będą:

prof. dr hab. Adam Noga, Katedra Ekonomii, Akademia Leona Koźmińskiego

Tytuł wystąpienia: Renesans suwerenności konsumenta

prof. dr hab. Marek Ratajczak, Instytut Ekonomii, Katedra Makroekonomii i Badań nad Rozwojem, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu

Tytuł wystąpienia: Konsumpcja i zachowania konsumentów w wymiarze historycznym i makroekonomicznym: wnioski dla teraźniejszości i przyszłości

prof. dr hab. Janina Godłów-Legiędź,
Wydział Ekonomiczno-Socjologiczny, Uniwersytet Łódzki

Tytuł wystąpienia: Ekonomia wobec kryzysu liberalnej demokracji

Do grona Komitetu Naukowego należą:

dr hab. Katarzyna Dziewanowska, prof. UW, Katedra Marketingu, Wydział Zarządzania, Uniwersytet Warszawski

prof. dr hab. Janina Godłów-Legiędź, Wydział Ekonomiczno-Socjologiczny, Uniwersytet Łódzki

prof. dr hab. Adam Noga, Katedra Ekonomii, Akademia Leona Koźmińskiego

dr Konrad Czernichowski, Katedra Gospodarki Światowej i Integracji Europejskiej, Instytut Ekonomii i Finansów, Wydział Ekonomiczny, Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej

dr inż. Wioletta Wróblewska, Katedra Zarządzania i Marketingu, Wydział Agrobioinżynierii, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Przedłużona rejestracja uczestnictwa trwa do 29 listopada 2021 roku. Zgłoszenia udziału należy kierować poprzez formularz -> LINK

Zgłoszenia wystąpień trwają do 29 listopada 2021 roku. Prosimy o przesyłanie tytułów oraz streszczeń poprzez formularz -> LINK

• obecność i ciągłe wsparcie Organizatorów Konferencji,

• do 29 listopada 2021 roku – zgłoszenia uczestnictwa, poprzez wypełnienie formularza internetowego,
• do 29 listopada 2021 roku – zgłoszenia streszczeń wystąpień, poprzez wypełnienie formularza internetowego,
3 grudnia 2021 roku – Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Zachowania ekonomiczne współczesnego społeczeństwa”,
• od 6 grudnia 2021 roku – wysyłka papierowych materiałów – certyfikatów uczestnictwa, zaświadczeń o przedstawieniu pracy oraz książek abstraktów,
• do 13 grudnia 2021 roku – nadsyłanie rozdziałów do monografii naukowej oraz oświadczeń autorów. Ważne: Odpowiadamy na wszystkie otrzymane od Państwa wiadomości. Brak odpowiedzi jest równoznaczny z jej nieotrzymaniem. Jeśli w przeciągu 2 tygodni od przesłania pracy (również po naniesieniu poprawek) nie otrzymają Państwo od nas mailowego potwierdzenia otrzymania plików, bardzo prosimy o kontakt z nami w tej sprawie,
• do 30 czerwca 2022 roku – wydanie monografii naukowej w formie elektronicznej. Planowany termin obejmuje prace sformatowane zgodnie z wytycznymi, nadesłanymi terminowo wraz z oryginałem oświadczenia autora/-ów (w wersji papierowej). O terminie dostępności wersji papierowych książek będziemy informowali mailowo.

• abstrakty wystąpień ustnych należy zgłaszać za pośrednictwem formularza elektronicznego do dnia 29 listopada 2021 r.,

W ramach udziału w Konferencji, każdy uczestnik ma możliwość zgłoszenia rozdziału do monografii naukowej, która ukaże się nakładem Wydawnictwa Naukowego TYGIEL. Szczegółowe informacje są dostępne tutaj -> LINK

Opłata Konferencyjna dla wszystkich uczestników wynosi 199 zł brutto* w I turze rejestracji oraz 229 zł brutto* w II turze rejestracji (w tym 23% VAT) – osoby planujące skorzystać ze zwolnienia z podatku VAT w sytuacji finansowania uczestnictwa ze środków publicznych proszone są przesłanie informacji przed uiszczeniem opłaty.

I tura rejestracji trwa do 07.10.2021 r.

II tura rejestracji trwa od 08.10.2021 r. do 29.11.2021 r.

– uczestnictwa bierne/czynne – Ekonomiczne1 udział Imię i nazwisko
– uczestnictwa bierne/czynne oraz rozdziału – Ekonomiczne1 udział+rozdział Imię i nazwisko

📧 ekonomiczne@fundacja-tygiel.pl