II Ogólnopolska Konferencja Naukowa “Teorie filozoficzne – problematyka i analiza” (online)

26 lutego 2021 roku

Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL serdecznie zaprasza do udziału w Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej “Teorie filozoficzne – problematyka i analiza”, która odbędzie się 26 lutego 2021 r. w formie online.

Amerykański historyk i filozof nauki Thomas Kuhn wprowadził pojęcie “paradygmatu”, które rozumiane jest jako zbiór teorii oraz pojęć tworzących podstawy danej nauki. Teorie filozoficzne pozwalają zatem na refleksję nad określonymi pojęciami, zrozumienie procesów myślowych, a także analizę zachowań i procesów decyzyjnych. Ponadto, dają możliwość poszukiwania rozwiązań problemów.

Dlatego też filozofowanie było z nami od zawsze. Na poglądy znanych filozofów miała zdecydowany wpływ sytuacja społeczna i ekonomiczna. To ona sprawiła, że powstawały nowe nurty filozoficzne. Również obecnie filozofowanie jest niezwykle popularne, głównie ze względu na szczególny czas w historii ludzkich dziejów. Dynamiczny rozwój otaczającej nas rzeczywistości, rozwój takich idei jak konsumpcjonizm, hedonizm materialistyczny czy postmodernizm wymaga tworzenia nowych myśli, koncepcji, a także przedefiniowania zastanych problemów i stanowisk.

Celem Konferencji jest stworzenie przestrzeni do dyskusji, wymiana wiedzy oraz doświadczeń między uczestnikami, a także prezentacja własnych wyników badań uzyskanych w ramach pracy dyplomowych na temat teorii filozoficznych.

Do udziału w wydarzeniu zapraszamy studentów, doktorantów kierunków filozofia, teoretyków, praktyków, a także wszystkie osoby zainteresowane poruszaną podczas wydarzenia tematyką.

Zapraszamy do zapoznania się z książką abstraktów.

Liczymy na Państwa aktywny udział w wydarzeniu, a także wspólną wymianę doświadczeń i refleksji.

Gośćmi Honorowymi
Konferencji będą:

dr hab. Daniel Sobota, prof. nadzw. IFiS PAN, Instytut Filozofii i Socjologii Polskiej Akademii Nauk

Tytuł wystąpienia: Podstawowa rzecz filozofii w świetle apofan(a)tyzmu i jego fenomenologiczno-performatywnej alternatywy

dr hab. Joanna Hańderek, prof. UJ, Instytut Filozofii, Uniwersytet Jagielloński

Tytuł wystąpienia: Wykluczenia?

Do grona Komitetu Naukowego należą:

dr hab. Joanna Hańderek, prof. UJInstytut Filozofii, Uniwersytet Jagielloński

dr hab. Daniel Sobota, prof. nadzw. IFiS PANInstytut Filozofii i Socjologii Polskiej Akademii Nauk

dr hab. Maciej DombrowskiZakład Ontologii i Filozofii Przyrody, Instytut Filozofii, Uniwersytet Wrocławski

dr Dorota TymuraKatedra Historii Filozofii i Filozofii Porównawczej, Instytut Filozofii, Wydział Filozofii i Socjologii, Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej

dr Andrzej ZykubekKatedra Filozofii Przyrody i Nauk Przyrodniczych, Instytut Filozofii, Wydział Filozofii, Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II

Rejestracja uczestnictwa w Konferencji  trwa do 18 lutego 2021 roku. Zgłoszenia udziału należy kierować poprzez formularz -> LINK

Zgłoszenia wystąpień trwają do 19 lutego 2021 roku. Prosimy o przesyłanie tytułów oraz streszczeń poprzez formularz -> LINK

Platforma, na której odbędzie się Konferencja to MyOwnConference, która pozwoli na:
• uczestnictwo w Konferencji poprzez urządzenia mobilne takie jak: laptop, telefon, tablet, komputer stacjonarny (uczestnikom czynnym rekomendujemy aby podczas przedstawiania prezentacji korzystali z komputera stacjonarnego lub laptopa),
• umożliwia wystąpienie dwóch Prelegentów jednocześnie;
• zadanie pytania bezpośrednio do Prelegenta w formie wiadomości prywatnej,
• obecność i wsparcie ciągłe Organizatorów Konferencji w trakcie wystąpienia danego Prelegenta,

• wbudowany lub zewnętrzny mikrofon, opcjonalnie kamera internetowa,

Rekomendacje:
• korzystanie z przeglądarki Google Chrome,
• minimalna prędkość łącza internetowego od 1 MB/sek.

W celu sprawnego przebiegu Konferencji, dzień przed wydarzeniem zorganizujemy indywidualne testy dla każdego z uczestników. Ze swojej strony zapewniamy pomoc techniczną w konfiguracji, jak również wsparcie ze strony przedstawicieli platformy.

• do 23 lutego 2021 roku – zgłoszenia uczestnictwa, poprzez wypełnienie formularza internetowego,
• do 23 lutego 2021 roku – zgłoszenia streszczeń wystąpień, poprzez wypełnienie formularza internetowego,
• 24 lutego 2021 roku – nadsyłanie prezentacji multimedialnych,
• testy platformy z uczestnikami (szczegóły wkrótce),
• 26 lutego 2021 roku – II Ogólnopolska Konferencja Naukowa “Teorie filozoficzne – problematyka i analiza”,
• od 1 marca 2021 roku – wysyłka papierowych materiałów – certyfikatów uczestnictwa, zaświadczeń o przedstawieniu pracy oraz książek abstraktów,
• do 7 marca 2021 roku – nadsyłanie rozdziałów do monografii naukowej oraz oświadczeń autorów. Ważne: Odpowiadamy na wszystkie otrzymane od Państwa wiadomości. Brak odpowiedzi jest równoznaczny z jej nieotrzymaniem. Jeśli w przeciągu 2 tygodni od przesłania pracy (również po naniesieniu poprawek) nie otrzymają Państwo od nas mailowego potwierdzenia otrzymania plików, bardzo prosimy o kontakt z nami w tej sprawie,
• do 15 września 2021 r. – wydanie monografii naukowej w formie elektronicznej. Planowany termin obejmuje prace sformatowane zgodnie z wytycznymi, nadesłanymi terminowo wraz z oryginałem oświadczenia autora/-ów (w wersji papierowej). O terminie dostępności wersji papierowych książek będziemy informowali mailowo.

• abstrakty wystąpień ustnych należy zgłaszać za pośrednictwem formularza elektronicznego do dnia 19 lutego 2021 r.,

W ramach udziału w Konferencji, każdy uczestnik ma możliwość zgłoszenia rozdziału do monografii naukowej. Szczegółowe informacje są dostępne tutaj -> LINK

Opłata Konferencyjna wynosi 199 zł brutto* (w tym 23% VAT) – osoby planujące skorzystać ze zwolnienia z podatku VAT w sytuacji finansowania uczestnictwa ze środków publicznych proszone są przesłanie informacji przed uiszczeniem opłaty.

– uczestnictwa bierne/czynne – Teorie2 udział Imię i nazwisko
– uczestnictwa bierne/czynne oraz rozdziału – Teorie2 udział+rozdział Imię i nazwisko

📧 teorie@fundacja-tygiel.pl
👍🏻 https://www.facebook.com/Konferencjateoriefilozoficzne/