V Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Pierwotne i wtórne metabolity roślin i grzybów” (online)
Szanowni Państwo,
Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL serdecznie zaprasza do udziału w V Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej „Pierwotne i wtórne metabolity roślin i grzybów”, która odbędzie się 27 stycznia 2022 r. Z uwagi na obecną sytuację spotkanie przybierze formę online. Dołożymy wszelkich starań, aby zapewnić wszystkim Uczestnikom, członkom Komitetu Naukowego oraz Gościom Honorowym możliwość owocnej dyskusji, a także wzajemnej integracji.
Rośliny i grzyby mogą stanowić źródło wielu drogocennych substancji o szerokim zastosowaniu. Podczas Konferencji zwrócimy szczególną uwagę na rolę metabolitów na poziomie molekularnym, a także na potencjalne wykorzystanie ich przez człowieka. Zarówno metabolity pierwotne, jak i wtórne stanowią temat wielu szeroko zakrojonych badań. Naukowcy z różnych dziedzin skupiają się na ich identyfikacji, oznaczaniu, aktywności biologicznej, a także nad wpływem warunków środowiskowych na ich powstawanie. Ciągły rozwój i udoskonalanie różnorodnych metod badawczych oraz technologii pozwala na lepsze poznawanie właściwości interesujących nas cząsteczek, sposobów ich produkcji, a także umożliwia ich praktyczne stosowanie w przemyśle, medycynie i życiu człowieka.
Celem Konferencji jest wymiana merytorycznej wiedzy na temat metabolitów roślin i grzybów, zarówno na poziomie genetycznym, molekularnym, biochemicznym, jak i fizjologicznym. Przyczyni się do zwiększenia poziomu prowadzonych badań oraz będzie stanowić inspirację do realizacji nowych projektów.
Do udziału w wydarzeniu serdecznie zapraszamy studentów, doktorantów oraz pracowników naukowych, a także pasjonatów nauk przyrodniczych i kierunków pokrewnych. Wierzymy, że Konferencja przyczyni się do nawiązania nowej współpracy.
Zapraszamy do zgłaszania prac naukowych, zarówno przeglądowych, jak i badawczych.
Z poważaniem,
Komitet Organizacyjny
Rejestracja uczestnictwa w I turze trwa do 16 grudnia 2021 roku.
Więcej informacji znajdą Państwo pod linkiem.