V Ogólnopolska Konferencja Naukowa “Sztuczna inteligencja – nadzieja na przyszłość czy zagrożenie dla ludzkości?” (online)

Serdecznie zapraszamy do udziału w V Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej Sztuczna inteligencja – nadzieja na przyszłość czy zagrożenie dla ludzkości?, która odbędzie się 18 października 2024 roku w formie online. Mamy nadzieję, że wydarzenie pozwoli na przedstawienie obecnego stanu wiedzy, a także kierunki prowadzonych badań.

Sztuczna inteligencja (AI) jest obecnie jednym z najbardziej dynamicznie rozwijających się obszarów technologicznych. W ostatnich latach dokonał się znaczący postęp w tej dziedzinie, co doprowadziło do powstania zaawansowanych modeli językowych, takich jak GPT-4, oraz systemów AI zdolnych do generowania obrazów, muzyki czy nawet kodu programistycznego. Algorytmy AI są skutecznie implementowane w wielu sferach życia, od medycyny po przemysł kreatywny.

Rozwój sztucznej inteligencji niesie ze sobą ogromny potencjał do poprawy jakości życia człowieka, zwiększenia efektywności w różnych sektorach gospodarki oraz rozwiązywania złożonych problemów globalnych. Jednocześnie, szybki postęp w tej dziedzinie rodzi nowe wyzwania etyczne, prawne i społeczne, które wymagają dogłębnej analizy i dyskusji.

Więcej informacji znajdą Państwo pod linkiem.