Szkolenie pt.: „Uzyskiwanie białek rekombinowanych – teoria i praktyka” (online)

Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL serdecznie zaprasza do udziału w szkoleniu „Uzyskiwanie białek rekombinowanych – teoria i praktyka” (prowadzący: dr hab. inż. Piotr Bąska), które odbędzie się w dniach 19 i 26 listopada oraz 3 grudnia 2024 roku w formie online.

iałka rekombinowane są powszechnie stosowane jako leki czy szczepionki. Mają również ugruntowaną pozycję w testach diagnostycznych, gdzie wykorzystywane są jako antygeny w technikach ELISA, Western blot czy testach immunochromatograficznych. W pracy badawczej są nieodzownym narzędziem w analizach biochemicznych czy immunologicznych, gdzie umożliwiają badanie funkcji i aktywności produktów genów. Dobranie odpowiedniego systemu ekspresyjnego (prokariotyczny, drożdżowy czy hodowle komórkowe), podobnie jak wybór znacznika czy sposobu oczyszczania, nastręcza czasem wielu kłopotów i wymaga rozważenia takich czynników, jak: łatwość manipulacji, czas, koszty oraz prawdopodobieństwo uzyskania białka jak najbardziej zbliżonego do natywnego. Kurs ma na celu zapoznanie z podstawowymi zasadami wyboru systemu ekspresyjnego, doboru znaczników oraz oczyszczania białek rekombinowanych. Przedstawione zostaną zalety i wady systemów bakteryjnych (E. coli), drożdżowych (Pichia pastoris, Saccharomyces cerevisiae) oraz systemów eukariotycznych (Drosophila S2, Spodoptera frugiperda Sf9, CHO). W trakcie szkolenia uczestnicy przejdą ścieżkę projektowania linker starterów, konstrukcji odpowiedniego wektora, wprowadzania rekombinowanego wektora do gospodarza oraz doboru systemu oczyszczania i oceny efektywności oczyszczania białka. Po kursie uczestnicy będą w stanie samodzielnie uzyskać i oczyścić białko rekombinowane oraz wykorzystać go do dalszych badań np.: biochemiczna ocena aktywności, uzyskanie surowicy poli- lub monoklonalnej, wykorzystanie do produkcji testu diagnostycznego.

Szkolenie skierowane jest do osób posiadających podstawową wiedzę na temat pracy z DNA, RNA oraz genetyki, w tym doktorantów, magistrantów i osób posiadających stopień doktora, pracujących w różnych obszarach nauk biologicznych i medycznych. Jest ono przeznaczone dla tych, którzy planują rozpocząć pracę z białkami rekombinowanymi w swoich laboratoriach.

Szczegółowe informacje znajdują się pod linkiem.