Szkolenie pt.: „Chromatografia gazowa sprzężona ze spektrometrią mas – metody analityczne w praktyce”
27 września 2024 roku
9:00-15:00
Wychodząc naprzeciw potrzebom osób zainteresowanych poszerzeniem swojej wiedzy, przygotowaliśmy szkolenie, będące praktycznym przewodnikiem po chromatografii gazowej sprzężonej ze spektrometrią mas (GC-MS). Treści przedstawione na szkoleniu będą skoncentrowane wokół praktycznych aspektów pracy z aparatem GC-MS oraz projektowaniu i przeprowadzaniu analiz. W trakcie kursu, Uczestniczki i Uczestnicy zostaną zapoznani z podstawowymi pojęciami związanymi z aparaturą, teorią chromatografii, analizą jakościową i ilościową oraz metodami analitycznymi. Dodatkowo w trakcie szkolenia uczestnicy będą opracowywali w grupach metody analityczne dla indywidualnych case study, dzięki czemu zdobyta wiedza i umiejętności będą mogły być wykorzystane w codziennej pracy.
Celem szkolenia jest zbudowanie podstaw do samodzielnego obsługiwania aparatury i projektowania rzeczywistych metod analitycznych.
Szkolenie przeznaczone jest dla osób zainteresowanych analizą związków lotnych, szczególnie pochodzących z żywności i innych matryc naturalnych. Treści zawarte w szkoleniu będą użyteczne zarówno w badaniach akademickich, jak i oznaczeniach w przemyśle.
1. Części aparatu i związane z nimi parametry.
2. Podstawy teorii chromatografii.
3. Metody analityczne – cel analizy a dobór parametrów.
4. Przygotowanie i przeprowadzenie analizy jakościowej.
5. Przygotowanie i przeprowadzenie analizy ilościowej.
6. Część praktyczna – przygotowanie teoretycznych założeń analizy w oparciu o określone case study.
O prowadzącym
dr hab. inż. Jacek Łyczko, prof. UPWr, ukończył studia na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w 2017 roku. W tymże roku rozpoczął w Katedrze Chemii, Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności macierzystej Uczelni studia doktoranckie. Stopień doktora w dyscyplinie technologii żywności i żywienia uzyskał w 2021 roku, zaś habilitację w 2024 roku. Obecnie, dr hab. inż. Jacek Łyczko jest pracownikiem badawczo-dydaktycznym w Katedrze Chemii Żywności i Biokatalizy UPWr.
Jego zainteresowania naukowe związane są z zagadnieniami analityki chemicznej, w szczególności chromatografii, głównie w odniesieniu do żywności i jej jakości. W swojej pracy zajmuje się przede wszystkim analizą olejków eterycznych i profili aromatycznych ziół, przypraw oraz roślin farmakopealnych, a także oceną wpływu procesu suszenia na jakość roślin. W ramach tych zagadnień odbył kursy dotyczące analizy chromatograficznej w Polsce, Niemczech i Japonii. Pełnił funkcję kierownika projektu Jakość zapachowa ziół jako efekt korelacji pomiędzy składem związków lotnych a materią roślinną – określona na przykładzie roślin z rodzaju Mentha, finansowanego przez Narodowe Centrum Nauki w ramach projektu PRELUDIUM-18. Obecnie jest kierownikiem projektu Nowej generacji środki regulujące apetyt – użyteczne w opiece długoterminowej oraz kontroli masy ciała finansowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach konkursu Lider XI.
Szkolenie odbędzie się 27 września 2024 roku w godzinach 9:00-15:00.
Forma szkolenia: on-line.
Rejestracja
III tura rejestracji uczestnictwa trwa do 19 września 2024 roku. Zgłoszenia udziału należy kierować poprzez formularz -> LINK
Platforma
Aby bez przeszkód móc uczestniczyć w wydarzeniu użytkując platformę ClickMeeting wystarczy dostęp do Internetu i aktualna przeglądarka internetowa (Chrome, Opera, Firefox, Edge). Zaleca się używać komputer z 4-wątkowym procesorem, min. 8 GB pamięci RAM i aktualnym systemem operacyjnym Windows 8.1, Windows 10 lub Windows 11. W praktyce jednak wystarczy dowolny sprzęt, który płynnie wykonuje zadania biurowe. Platforma streamingowa działa także na systemach operacyjnych Apple oraz dystrybucjach Linux, w tym – systemie Android i ChromeOS.
Ze swojej strony zapewniamy pomoc techniczną w konfiguracji, jak również wsparcie ze strony przedstawicieli platformy.
Terminy
• do 19 września 2024 roku – zgłoszenia uczestnictwa, poprzez wypełnienie formularza internetowego,
• 27 września 2024 roku – termin wydarzenia,
• od 30 września 2024 roku – wysyłka papierowych materiałów – certyfikatów uczestnictwa.
Opłaty
Opłata dla wszystkich uczestników szkolenia wynosi 800 zł brutto (w tym 23% VAT) w I turze rejestracji, 900 zł brutto (w tym 23% VAT) w II turze rejestracji lub 950 zł brutto (w tym 23% VAT) w III turze rejestracji* – osoby planujące skorzystać ze zwolnienia z podatku VAT w sytuacji finansowania uczestnictwa ze środków publicznych proszone są przesłanie informacji przed uiszczeniem opłaty.
DANE DO WPŁAT
Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL
ul. Głowackiego 35/348, 20-060 Lublin
NIP 946-26-49-975
Numer rachunku: 70 1140 2004 0000 3102 7533 8307
Nazwa Banku: mBank (BRE Wydz. Bankowości Elektronicznej)
Tytuły przelewów: GC-MS + imię i nazwisko Uczestnika
Opłata szkoleniowa zawiera podatek VAT (23%) – osoby planujące skorzystać ze zwolnienia z podatku VAT w sytuacji finansowania uczestnictwa ze środków publicznych proszone są przed uiszczeniem opłaty o poinformowanie nas o tym mailowo oraz o dostarczenie oświadczenia o zwolnieniu z VAT zawierającego następujące informacje:
- podstawę prawną,
- imię i nazwisko uczestnika,
- datę i nazwę szkolenia,
- nazwę organizatora – Fundacji na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL,
- podpis osoby upoważnionej ze strony instytucji ubiegającej się o skorzystanie ze zwolnienia z VAT w kwestiach finansowych.
W odpowiedzi potwierdzimy otrzymanie oświadczenia oraz udzielimy informacji na temat wysokości opłaty szkoleniowej w wartości netto.
Regulamin
Regulamin Szkolenia dostępny jest tutaj -> LINK
Kontakt
szkolenia@fundacja-tygiel.pl