Szkolenie pt.: „Przygotowanie prób do analizy chromatograficznej w technikach LC-MS i GC-MS”

30 maja 2025 roku

9:00-15:00

Treści zawarte w szkoleniu będą sfokusowane wokół praktycznych aspektów praktyk laboratoryjnych podczas przygotowania prób do analiz technikami LC-MS oraz GC-MS. Podczas kursu Uczestniczki i Uczestnicy zostaną zapoznani z podstawowymi metodami przygotowania materiału do izolacji analitów, uwzględniając optymalizację ekstraktywności oraz z podstawowymi technikami izolacji analitów. W dalszej części omówione zostaną przypadki, w których konieczne jest zastosowanie derywatyzacji prób. Ostatecznie podczas kursu zwrócimy uwagę na ostateczne przygotowanie prób w ramach oczyszczania i doboru stężeń, z uwzględnieniem najczęściej popełnianych błędów, w kontekście analizy ilościowej i jakościowej. 

Szkolenie przeznaczone jest dla osób zainteresowanych analizą chromatograficzną, szczególnie pochodzących z żywności i innych matryc naturalnych. Treści zawarte w szkoleniu będą użyteczne zarówno w badaniach akademickich jak i oznaczeniach w przemyśle. 

  1. Przed izolacją – przygotowanie materiału do ekstrakcji
  2. Metody izolacji analitów 
  3. Derywatyzacja
  4. Oczyszczanie próbek i dobór stężeń
  5. Elementy analizy jakościowej i ilościowej

O prowadzącym

dr hab. inż. Jacek Łyczko, prof. UPWr, ukończył studia na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w 2017 roku. W tymże roku rozpoczął w Katedrze Chemii, Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności macierzystej Uczelni studia doktoranckie. Stopień doktora w dyscyplinie technologii żywności i żywienia uzyskał w 2021 roku, zaś habilitację w 2024 roku. Obecnie, dr hab. inż. Jacek Łyczko jest pracownikiem badawczo-dydaktycznym w Katedrze Chemii Żywności i Biokatalizy UPWr.

Jego zainteresowania naukowe związane są z zagadnieniami analityki chemicznej, w szczególności chromatografii, głównie w odniesieniu do żywności i jej jakości. W swojej pracy zajmuje się przede wszystkim analizą olejków eterycznych i profili aromatycznych ziół, przypraw oraz roślin farmakopealnych, a także oceną wpływu procesu suszenia na jakość roślin. W ramach tych zagadnień odbył kursy dotyczące analizy chromatograficznej w Polsce, Niemczech i Japonii. Pełnił funkcję kierownika projektu Jakość zapachowa ziół jako efekt korelacji pomiędzy składem związków lotnych a materią roślinną – określona na przykładzie roślin z rodzaju Mentha, finansowanego przez Narodowe Centrum Nauki w ramach projektu PRELUDIUM-18. Obecnie jest kierownikiem projektu Nowej generacji środki regulujące apetyt – użyteczne w opiece długoterminowej oraz kontroli masy ciała finansowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach konkursu Lider XI.

Szkolenie odbędzie się  30 maja 2025 roku w godzinach 9:00-15:00.
Forma szkolenia:
on-line.

Platforma

Aby bez przeszkód móc uczestniczyć w wydarzeniu użytkując platformę ClickMeeting wystarczy dostęp do Internetu i aktualna przeglądarka internetowa (Chrome, Opera, Firefox, Edge). Zaleca się używać komputer z 4-wątkowym procesorem, min. 8 GB pamięci RAM i aktualnym systemem operacyjnym Windows 8.1, Windows 10 lub Windows 11. W praktyce jednak wystarczy dowolny sprzęt, który płynnie wykonuje zadania biurowe. Platforma streamingowa działa także na systemach operacyjnych Apple oraz dystrybucjach Linux, w tym – systemie Android i ChromeOS.

Ze swojej strony zapewniamy pomoc techniczną w konfiguracji, jak również wsparcie ze strony przedstawicieli platformy.

Terminy

• do 22 maja 2025 roku – zgłoszenia uczestnictwa, poprzez wypełnienie formularza internetowego,
• 30 maja 2025 roku – termin wydarzenia,
• od 2 czerwca 2025 roku – wysyłka papierowych materiałów – certyfikatów uczestnictwa.

Opłaty

Opłata dla wszystkich uczestników szkolenia wynosi 850 zł brutto (w tym 23% VAT) w I turze rejestracji lub 950 zł brutto (w tym 23% VAT) w II turze rejestracji* – osoby planujące skorzystać ze zwolnienia z podatku VAT w sytuacji finansowania uczestnictwa ze środków publicznych proszone są przesłanie informacji przed uiszczeniem opłaty.

Termin rejestracji
Opłata za udział
do 30.04.2025 r.
850 zł brutto
od 01.05.2025 r. do 22.05.2025 r.
950 zł brutto

Rejestracja

Zgłoszenia udziału należy kierować poprzez formularz -> LINK

DANE DO WPŁAT

Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL
ul. Głowackiego 35/348, 20-060 Lublin
NIP 946-26-49-975
Numer rachunku: 70 1140 2004 0000 3102 7533 8307
Nazwa Banku: mBank (BRE Wydz. Bankowości Elektronicznej)

Tytuły przelewów: przygotowanie prob + imię i nazwisko Uczestnika

Opłata szkoleniowa zawiera podatek VAT (23%) – osoby planujące skorzystać ze zwolnienia z podatku VAT w sytuacji finansowania uczestnictwa ze środków publicznych proszone są przed uiszczeniem opłaty o poinformowanie nas o tym mailowo oraz o dostarczenie oświadczenia o zwolnieniu z VAT zawierającego następujące informacje:

  • podstawę prawną,
  • imię i nazwisko uczestnika,
  • datę i nazwę szkolenia,
  • nazwę organizatora – Fundacji na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL,
  • podpis osoby upoważnionej ze strony instytucji ubiegającej się o skorzystanie ze zwolnienia z VAT w kwestiach finansowych.

W odpowiedzi potwierdzimy otrzymanie oświadczenia oraz udzielimy informacji na temat wysokości opłaty szkoleniowej w wartości netto.

Regulamin

Regulamin Szkolenia dostępny jest tutaj -> LINK

Kontakt

szkolenia@fundacja-tygiel.pl

Partnerzy Fundacji TYGIEL

Wspierają nas