Ogólnopolska Konferencja Naukowa “Żywienie w ochronie zdrowia i środowiska”(online)
Szanowni Państwo,
Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL serdecznie zaprasza do udziału w Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej “Żywienie w ochronie zdrowia i środowiska”. Spotkanie odbędzie się 23 września 2021 roku w formie online.
Według danych WHO podsumowujących rok 2020 na całym świecie 39 milionów dzieci w wieku poniżej 5 lat miało nadwagę lub zdiagnozowano u nich otyłość. Statystyki te zmuszają do refleksji nad zagadnieniami związanymi m.in. z odpowiednią ilością, pochodzeniem, jak również procesami produkcji i przetwarzania spożywanej przez nas i nasze dzieci żywności. Błędnie dobrany plan żywieniowy lub jego brak jest ważnym czynnikiem w procesie rozwoju chorób cywilizacyjnych tj. nadciśnienia czy chorób serca, które obecnie są przyczyną znacznego procentu wszystkich zgonów na świecie. Jak w codziennym życiu możemy skutecznie wpłynąć na te statystyki? Czym kierować się przy wyborze przetworzonych produktów spożywczych? Jak udoskonalić technologię produkcji żywności, aby uzyskać artykuły spożywcze najwyższej jakości?
Produkcja artykułów spożywczych stanowi jedną z najszybciej rozwijających się dziedzin przemysłu, coraz silniej oddziaływując na środowisko naturalne naszej planety. Wraz ze wzrostem wiedzy konsumentów zaczęto dostrzegać wady intensywnej uprawy, produkcji i przetwarzania żywności. Przyczyniło się to do zwiększenia naszej świadomości ekologicznej. Współcześnie nabywca produktów spożywczych chce mieć gwarancję, że produkt, który kupuje nie wpływa negatywnie na ekosystem planety. Jak zatem znaleźć równowagę pomiędzy wzrostem potrzeb żywieniowych a ochroną środowiska? Jakie rozwiązania powinni wdrożyć producenci? Czy systemy prawne odpowiednio regulują powyższe zagadnienia? Zachęcamy do włączenia się do dyskusji na te i inne nurtujące nas tematy oraz zastanowienia się nad długofalowym planem dla dobra naszego i naszej planety.
Zagadnienia tematyczne:
– dietetyka i żywienie na wszystkich etapach życia człowieka
– mikrobiologia i biologicznie czynne składniki w żywności
– żywność o specjalnym przeznaczeniu (np. jadalne szczepionki, żywność medyczna, suplementy diety)
– choroby cywilizacyjne związane z niewłaściwym odżywianiem
– metody analizy jakości i bezpieczeństwa żywności
– systemy produkcji, obróbki, przechowywania, pakowania, transportu i dystrybucji żywności (technologie i rozwiązania na skalę lokalną i przemysłową)
– zrównoważone gospodarowanie żywnością (ograniczenie strat i marnowania żywności)
– wpływ procesów technologicznych na środowisko naturalne
Konferencja skierowana jest do studentów, doktorantów i pracowników naukowych, a także osób zainteresowanych tematyką prawidłowego odżywiania, przetwarzania, jak i produkcją żywności.
Dołożymy wszelkich starań, aby zapewnić wszystkim uczestnikom, Gościom Honorowym i członkom Komitetu Naukowego możliwość owocnej dyskusji, a także wzajemnej integracji.
Liczymy na Państwa aktywny udział w wydarzeniu, a także wspólną wymianę doświadczeń i refleksji.
Konferencja odbędzie się 23 września 2021 r.
Rejestracja uczestnictwa w Konferencji trwa do 16 września 2021 roku.
Więcej informacji znajdą Państwo pod linkiem.