14 października 2021 roku

Biopolimery to naturalne związki produkowane przez zwierzęta, rośliny oraz drobnoustroje. Wykorzystywane są w wielu gałęziach przemysłu i medycyny. Ze względu na ich atrakcyjne właściwości cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zapotrzebowanie na materiały polimerowe stawia nowe wyzwania dla inżynierów i naukowców.

Wciąż powiększający się problem z zaleganiem odpadów spowodował, że biodegradowalne biopolimery coraz częściej stają się alternatywą dla jeszcze do niedawna powszechnie stosowanego, trudnego w utylizacji plastiku.

Biopolimery znalazły zastosowanie również w medycynie regeneracyjnej. Cechy, takie jak biokompatybilność, biozgodność oraz biofunkcjonalność sprawiły, że niektóre z nich są obiecującym biomateriałem do produkcji nowoczesnych opatrunków i implantów.

Możliwości wynikające z syntezy nowych biopolimerów sprawiają, że ciągle trwają poszukiwania nowych, posiadających pożądane cechy. Doniesienia o potencjalnych zastosowaniach biomateriałów w systemach dostarczania leków, technologii komórek macierzystych, inteligentnych materiałach reagujących na temperaturę czy drukowaniu 3D pokazują, jak ogromne możliwości wykazuje ta grupa związków.

Celem Konferencji jest wymiana aktualnej wiedzy, najnowszych doniesień oraz odkryć związanych z biopolimerami. Poruszymy tematy związane z metodami syntezy, analizy, modyfikacji, jak również możliwości bieżącego i potencjalnego wykorzystania polimerów.

Ze względu na szerokie możliwości zastosowania biopolimerów, do udziału w Konferencji zapraszamy specjalistów z zakresu ochrony środowiska, inżynierii materiałowej i tkankowej, biochemików, biotechnologów, jak również lekarzy oraz farmaceutów. Wierzymy, że interdyscyplinarny wymiar tej konferencji przyczyni się do wymiany zdań wśród specjalistów z różnych obszarów, co wpłynie na powstanie oraz realizację nowych pomysłów, a także pozwoli na owocną współpracę.

Zagadnienia tematyczne:
· Nowoczesne biopolimery
· Biopolimery jako biomateriały w inżynierii tkankowej
· Polimery w produkcji inteligentnych materiałów
· Nanotechnologia polimerów
· Polimery biodegradowalne
· Biopolimery w problemach środowiskowych
· Potencjalne zastosowania biopolimerów

Liczymy na Państwa aktywny udział w wydarzeniu, a także wspólną wymianę doświadczeń i refleksji.

Gośćmi Honorowymi
Konferencji będą:

dr hab. inż. Jakub Haberko, prof. AGH, Katedra Fizyki Materii Skondensowanej, Wydział Fizyki i Informatyki Stosowanej, Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie
Tytuł wystąpienia: Elastomery ciekłokrystaliczne – inteligentne materiały na sztuczne mięśnie, siłowniki i mikronarzędzia

prof. dr hab. inż. Beata Kolesińska, Instytut Chemii Organicznej, Politechnika Łódzka

dr hab. Marek Szmigielski, Katedra Biologicznych Podstaw Technologii Żywności i Pasz, Wydział Inżynierii Produkcji, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Tytuł wystąpienia: Biopolimery peptydów sojowych jako detektory skuteczności ogrzewania

dr hab. Andrzej Swinarew, prof. UŚ, Instytut Inżynierii Biomedycznej, Wydział Nauk Ścisłych i Technicznych, Uniwersytet Śląski w Katowicach
Tytuł wystąpienia: Nowe polimerowe materiały porowate do zastosowań w intensywnej terapii

dr hab. Katarzyna Lewandowska, prof. UMK, Katedra Chemii Biomateriałów i Kosmetyków, Wydział Chemii, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
Tytuł wystąpienia: Materiały polimerowe na bazie mieszanin i kompozytów biopolimerowych do potencjalnych zastosowań kosmetycznych i biomedycznych

Do grona Komitetu Naukowego należą:

dr n. farm. Katarzyna Klimek, Katedra i Zakład Biochemii i Biotechnologii, Wydział Farmaceutyczny, Uniwersytet Medyczny w Lublinie

dr inż. Marcin Masłowski, Instytut Technologii Polimerów i Barwników, Wydział Mechaniczny, Politechnika Łódzka

dr n. farm. Małgorzata Miazga-Karska, Katedra i Zakład Biochemii i Biotechnologii, Wydział Farmaceutyczny, Uniwersytet Medyczny w Lublinie

Rejestracja uczestnictwa trwa do 7 października 2021 roku. Zgłoszenia udziału należy kierować poprzez formularz -> LINK

Zgłoszenia wystąpień trwają do 8 października 2021 roku. Prosimy o przesyłanie tytułów oraz streszczeń poprzez formularz -> LINK

• obecność i ciągłe wsparcie Organizatorów Konferencji,

• do 7 października 2021 roku – zgłoszenia uczestnictwa, poprzez wypełnienie formularza internetowego,
• do 8 października 2021 roku – zgłoszenia streszczeń wystąpień, poprzez wypełnienie formularza internetowego,
• do 12 października 2021 roku – nadsyłanie prezentacji multimedialnych,
• 14 października 2021 roku – IV Ogólnopolska Konferencja Naukowa ,,Biopolimery – źródło nowych materiałów” (online),
• od 17 października 2021 roku – wysyłka papierowych materiałów – certyfikatów uczestnictwa, zaświadczeń o przedstawieniu pracy oraz książek abstraktów,
• do 25 października 2021 roku – nadsyłanie rozdziałów do monografii naukowej oraz oświadczeń autorów. Ważne: Odpowiadamy na wszystkie otrzymane od Państwa wiadomości. Brak odpowiedzi jest równoznaczny z jej nieotrzymaniem. Jeśli w przeciągu 2 tygodni od przesłania pracy (również po naniesieniu poprawek) nie otrzymają Państwo od nas mailowego potwierdzenia otrzymania plików, bardzo prosimy o kontakt z nami w tej sprawie,
• do 30 czerwca 2022 roku – wydanie monografii naukowej w formie elektronicznej. Planowany termin obejmuje prace sformatowane zgodnie z wytycznymi, nadesłanymi terminowo wraz z oryginałem oświadczenia autora/-ów (w wersji papierowej). O terminie dostępności wersji papierowych książek będziemy informowali mailowo.

• abstrakty wystąpień ustnych należy zgłaszać za pośrednictwem formularza elektronicznego do dnia 8 października 2021 r.,

W ramach udziału w Konferencji, każdy uczestnik ma możliwość zgłoszenia rozdziału do monografii naukowej, która ukaże się nakładem Wydawnictwa Naukowego TYGIEL. Szczegółowe informacje są dostępne tutaj -> LINK

Opłata Konferencyjna dla wszystkich uczestników wynosi 199 zł brutto* w I turze rejestracji oraz 229 zł brutto* w II turze rejestracji (w tym 23% VAT) – osoby planujące skorzystać ze zwolnienia z podatku VAT w sytuacji finansowania uczestnictwa ze środków publicznych proszone są przesłanie informacji przed uiszczeniem opłaty.

I tura rejestracji trwa do 02.09.2021 r.

II tura rejestracji trwa od 03.09.2021 r. do 07.10.2021 r.

– uczestnictwa bierne/czynne – POLIMERY4 udział Imię i nazwisko
– uczestnictwa bierne/czynne oraz rozdziału – POLIMERY4 udział+rozdział Imię i nazwisko

📧 biopolimery@fundacja-tygiel.pl
👍🏻 https://www.facebook.com/konferencjabiopolimery/