28 października 2021 roku

Choroby neurodegeneracyjne stanowią ciągłe wyzwanie dla przedstawicieli nauk medycznych i całego społeczeństwa. Wieloczynnikowa etiologia dodatkowo utrudnia opracowanie satysfakcjonujących metod leczenia i prewencji. Z jednej strony badacze skupiają się na analizie markerów, procesów komórkowych i ich związku z procesami zwyrodnieniowymi, mechanizmie powstawania oraz zachodzenia zmian chorobowych. Z drugiej zaś badają bezpośredni wpływ poszczególnych związków chemicznych czy też czynników na rozwój choroby i łagodzenie objawów. Działania te sprawiają, że jesteśmy coraz bliżej celu.

Serdecznie zapraszamy Państwa do udziału w IV Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej „Choroby neurodegeneracyjne – objawy, diagnostyka, leczenie”, przedstawienia prac badawczych i przeglądowych, podzielenia się wiedzą i doświadczeniem, a także wspólnej dyskusji. Wydarzenie odbędzie się 28 października 2021 r. w formie spotkania online.

Podczas wydarzenia Uczestnicy będą mieli możliwość wysłuchania wystąpień zaproszonych Gości Honorowych, przedstawienia własnych badań w formie wystąpienia ustnego, a także wydania rozdziału w monografii naukowej.

Do udziału w konferencji zapraszamy studentów, doktorantów, pracowników naukowych oraz pracowników ochrony zdrowia. Wierzymy, że udział w tym wydarzeniu przyczyni się do powstania wielu nowych znajomości i będzie okazją do dyskusji na istotne tematy.

HARMONOGRAM

Serdecznie zapraszamy,
Zespół Fundacji na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL

Gośćmi Honorowymi
Konferencji będą:

dr hab. Dorota Hoffman-Zacharska prof. IMiD, UW
,

Tytuł wystąpienia: Choroby neurodegeneracyjne – od podłoża do terapii

prof. dr hab. Alina Borkowska, Katedra Neuropsychologii Klinicznej, Wydział Nauk o Zdrowiu, Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu

Tytuł wystąpienia: Zaburzenia poznawcze u pacjentów po przebytym COVID-19

Do grona Komitetu Naukowego należą:

prof. dr hab. Alina BorkowskaKatedra Neuropsychologii Klinicznej, Wydział Nauk o Zdrowiu, Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu

dr hab. Dorota Hoffman-Zacharska prof. IMiD, UW, Pracownia Neurogenetyki, Zakład Genetyki Medycznej, Instytut Matki i Dziecka w Warszawie

dr n. farm. Anna BiernasiukKatedra i Zakład Mikrobiologii Farmaceutycznej z Pracownią Diagnostyki Mikrobiologicznej, Uniwersytet Medyczny w Lublinie

dr n. farm. Ewa Gibuła-TarłowskaKatedra i Zakład Farmakologii z Farmakodynamiką, Uniwersytet Medyczny w Lublinie

dr Monika Zawadka-KunikowskaKatedra Fizjologii Wysiłku Fizycznego i Anatomii Funkcjonalnej, Wydział Nauk o Zdrowiu, Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu

Przedłużona rejestracja uczestnictwa w Konferencji trwa do 25 października 2021 roku. Zgłoszenia udziału należy kierować poprzez formularz -> LINK

Zgłoszenia wystąpień trwają do 25 października 2021 roku. Prosimy o przesyłanie tytułów oraz streszczeń poprzez formularz -> LINK

Platforma ClickMeeting pozwoli na uczestnictwo w Konferencji poprzez urządzenia mobilne, takie jak: laptop, smartfon, tablet, komputer stacjonarny (uczestnikom czynnym rekomendujemy, aby podczas przedstawiania prezentacji korzystali z komputera stacjonarnego, laptopa lub aplikacji mobilnej ClickMeeting),

• obecność i ciągłe wsparcie Organizatorów,

Aby bez przeszkód móc użytkować platformę ClickMeeting wystarczy dostęp do Internetu i aktualna przeglądarka internetowa (Chrome, Opera, Firefox, Edge). Zaleca się używać komputer z 4-rdzeniowym procesorem, 8 GB pamięci RAM z aktualnym systemem operacyjnym Windows 8.1, Windows 10 lub Windows 11. W praktyce jednak wystarczy sprzęt, który płynnie wykonuje zadania biurowe. Platforma streamingowa działa także na systemach operacyjnych Apple oraz dystrybucjach Linux, w tym – systemie Android.

Do czynnego udziału w Konferencji niezbędny jest mikrofon, zalecamy także zastosowanie kamery internetowej nagrywającej w możliwie wysokiej jakości.

W celu sprawnego przebiegu Konferencji, dzień przed wydarzeniem zorganizujemy testy dla uczestników. Ze swojej strony zapewniamy pomoc techniczną w konfiguracji, jak również wsparcie ze strony przedstawicieli platformy. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoje urządzenia działają poprawnie, tutaj samodzielnie możesz sprawdzić, czy wszystko jest w porządku – zarówno z Twoim mikrofonem, jak i kamerą.

• do 25 października 2021 roku – zgłoszenia uczestnictwa, poprzez wypełnienie formularza internetowego,
• do 25 października 2021 roku – zgłoszenia streszczeń wystąpień, poprzez wypełnienie formularza internetowego,
• do 26 października 2021 roku – nadsyłanie prezentacji multimedialnych,
• 28 października 2021 roku – IV Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Choroby neurodegeneracyjne – objawy, diagnostyka, leczenie” (online),
• od 2 listopada 2021 roku – wysyłka papierowych materiałów – certyfikatów uczestnictwa, zaświadczeń o przedstawieniu pracy oraz książek abstraktów,
• do 8 listopada 2021 roku – nadsyłanie rozdziałów do monografii naukowej oraz oświadczeń autorów. Ważne: Odpowiadamy na wszystkie otrzymane od Państwa wiadomości. Brak odpowiedzi jest równoznaczny z jej nieotrzymaniem. Jeśli w przeciągu 2 tygodni od przesłania pracy (również po naniesieniu poprawek) nie otrzymają Państwo od nas mailowego potwierdzenia otrzymania plików, bardzo prosimy o kontakt z nami w tej sprawie,
• do 30 czerwca 2022 roku – wydanie monografii naukowej w formie elektronicznej. Planowany termin obejmuje prace sformatowane zgodnie z wytycznymi, nadesłanymi terminowo wraz z oryginałem oświadczenia autora/-ów (w wersji papierowej). O terminie dostępności wersji papierowych książek będziemy informowali mailowo.

• abstrakty wystąpień ustnych należy zgłaszać za pośrednictwem formularza elektronicznego do dnia 25 października 2021 r.,

W ramach udziału w Konferencji, każdy uczestnik ma możliwość zgłoszenia rozdziału do monografii naukowej, która ukaże się nakładem Wydawnictwa Naukowego TYGIEL. Szczegółowe informacje są dostępne tutaj -> LINK

Opłata Konferencyjna dla wszystkich uczestników wynosi 199 zł brutto* w I turze rejestracji oraz 229 zł brutto* w II turze rejestracji (w tym 23% VAT) – osoby planujące skorzystać ze zwolnienia z podatku VAT w sytuacji finansowania uczestnictwa ze środków publicznych proszone są przesłanie informacji przed uiszczeniem opłaty.

I tura rejestracji trwa do 16.09.2021 r.

II tura rejestracji trwa od 17.09.2021 r. do 25.10.2021 r.

Zgłoszenie zainteresowania publikacją rozdziału do monografii naukowej wiąże się z dodatkową opłatą w wysokości 299 zł brutto** (w tym VAT) za każdy rozdział.

– uczestnictwa bierne/czynne – 4NEURO udział Imię i nazwisko
– uczestnictwa bierne/czynne oraz rozdziału – 4NEURO udział+rozdział Imię i nazwisko

? neurodegeneracyjne@fundacja-tygiel.pl