Ogólnopolska Konferencja Naukowa “Od komórki do człowieka – dyscypliny medyczne i niemedyczne” (online)

16 grudnia 2021 roku

Człowiek jest nie tylko wykonawcą wielu badań, ale często również ich obiektem. Rozwój intelektualny i technologiczny sprawił, że dostrzeżono wartość i znaczenie badań nad człowiekiem. Z drugiej strony zauważono także konieczność zmierzenia się z nieustannymi wątpliwościami i dylematami. Przekroczenie pewnych granic może doprowadzić do pogwałcenia wartości, które stanowią ważny element dla ludzkości zarówno pod kątem społecznym, prawnym, jak i etyczno-moralnym.

Zapraszamy do udziału w ważnym interdyscyplinarnym wydarzeniu, podczas którego zostaną poruszone aspekty na każdym poziomie złożoności ciała człowieka (z uwzględnieniem zwłok i prochów). Liczymy na Państwa wystąpienia, które swoją problematyką będą mieścić się w obrębie poniższych zagadnień:

• człowiek w badaniach podstawowych i stosowanych,
  • wykorzystanie ciała ludzkiego w celach naukowo-szkoleniowych,
  • biobanki materiału genetycznego,
  • neurologiczne kryterium śmierci,
  • status zwłok i szczątków płodowych,
  • status komórek, tkanek i narządów po śmierci człowieka,
  • komercjalizacja ex mortuo komórek, tkanek i narządów ludzkich,
  • handel komórkami, tkankami i narządami,
  • handel narządami w kontekście transplantologii ex mortuo,
  • przestępstwa znieważenia zwłok,
  • funeralistyka, w tym nowe metody grzebania ciał,
  • szczątki ludzkie w ujęciu archeologicznym i kryminalistycznym,
  • produkty lecznicze na bazie ludzkiej krwi i ludzkiego osocza,
  • rola komisji bioetycznych,
  • relikwie i prawno-kanoniczne badanie szczątków ludzkich,
  • bioart i inne formy w sztuce,
  • problemy etyczne, regulacje prawne i postawy społeczne wobec komercjalizacji ex mortuo komórek, tkanek i narządów ludzkich.

Celem Konferencji jest stworzenie przestrzeni do dyskusji, wymiany wiedzy i doświadczeń,  a także identyfikacja kluczowych problemów związanych z badaniami nad człowiekiem. W imieniu Fundacji na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL serdecznie zapraszamy do udziału w Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej “Od komórki do człowieka – dyscypliny medyczne i niemedyczne”, która odbędzie się 16 grudnia 2021 roku. Liczymy, że spotkanie w formie online umożliwi Państwu uczestnictwo niezależnie od okoliczności pandemicznych czy codziennych obowiązków. Dołożymy wszelkich starań, aby zapewnić uczestnikom, członkom Komitetu Naukowego i Gościom Honorowym możliwość owocnej dyskusji, a także wzajemnej integracji.

Serdecznie zapraszamy do kontaktu i nadsyłania zgłoszeń.

Gościem Honorowym
 Konferencji będzie:

dr n. med., dr n. prawn. Łukasz Pilarz – Oddział Otolaryngologii, Szpital Wielospecjalistyczny sp. z o.o. w Gliwicach, autor książki pt.:„Prawo międzynarodowe i krajowe wobec komercjalizacji ex mortuo komórek, tkanek i narządów ludzkich”

Tytuł wystąpienia: Szczątki ludzkie jako muzealia – aspekty prawno-administracyjne i cywilistyczne

dr hab. inż. Renata Włodarczyk, prof. CB, Wydział Bezpieczeństwa Szczecińskiej Wyższej Szkoły Collegium Balticum

Tytuł wystąpienia: Opinie medyków sądowych w sprawach związanych ze zmianami termicznymi człowieka

Do grona Komitetu Naukowego należą:

dr Laura Bandura-Morgan, Zakład Filozofii i Bioetyki, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum

dr n. med., dr n. prawn. Łukasz Pilarz, Oddział Otolaryngologii, Szpital Wielospecjalistyczny sp. z o.o. w Gliwicach

dr n. med. Rafał Skowronek, Katedra i Zakład Medycyny Sądowej i Toksykologii Sądowo-Lekarskiej, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach

Rejestracja uczestnictwa w II turze trwa do 9 grudnia 2021 roku. Zgłoszenia udziału należy kierować poprzez formularz -> LINK

Zgłoszenia wystąpień trwają do 10 grudnia 2021 roku. Prosimy o przesyłanie tytułów oraz streszczeń poprzez formularz -> LINK

• obecność i ciągłe wsparcie Organizatorów Konferencji,

• do 9 grudnia 2021 roku – zgłoszenia uczestnictwa, poprzez wypełnienie formularza internetowego,
• do 10 grudnia 2021 roku – zgłoszenia streszczeń wystąpień, poprzez wypełnienie formularza internetowego,
• do 14 grudnia 2021 roku – nadsyłanie prezentacji multimedialnych,
• 16 grudnia 2021 rokuOgólnopolska Konferencja Naukowa „Od komórki do człowieka – dyscypliny medyczne i niemedyczne„,
• od 20 grudnia 2021 roku – wysyłka papierowych materiałów – certyfikatów uczestnictwa, zaświadczeń o przedstawieniu pracy oraz książek abstraktów,
• do 10 stycznia 2022 roku – nadsyłanie rozdziałów do monografii naukowej oraz oświadczeń autorów. Ważne: Odpowiadamy na wszystkie otrzymane od Państwa wiadomości. Brak odpowiedzi jest równoznaczny z jej nieotrzymaniem. Jeśli w przeciągu 2 tygodni od przesłania pracy (również po naniesieniu poprawek) nie otrzymają Państwo od nas mailowego potwierdzenia otrzymania plików, bardzo prosimy o kontakt z nami w tej sprawie,
• do 30 czerwca 2022 roku – wydanie monografii naukowej w formie elektronicznej. Planowany termin obejmuje prace sformatowane zgodnie z wytycznymi, nadesłanymi terminowo wraz z oryginałem oświadczenia autora/-ów (w wersji papierowej). O terminie dostępności wersji papierowych książek będziemy informowali mailowo.

• abstrakty wystąpień ustnych należy zgłaszać za pośrednictwem formularza elektronicznego do dnia 14 grudnia 2021 r.,

W ramach udziału w Konferencji, każdy uczestnik ma możliwość zgłoszenia rozdziału do monografii naukowej, która ukaże się nakładem Wydawnictwa Naukowego TYGIEL. Szczegółowe informacje są dostępne tutaj -> LINK

Opłata Konferencyjna dla wszystkich uczestników wynosi 199 zł brutto* w I turze rejestracji oraz 229 zł brutto* w II turze rejestracji (w tym 23% VAT) – osoby planujące skorzystać ze zwolnienia z podatku VAT w sytuacji finansowania uczestnictwa ze środków publicznych proszone są przesłanie informacji przed uiszczeniem opłaty.

I tura rejestracji trwa od 17.10.2021 r. do 18.11.2021 r.

II tura rejestracji trwa od 19.11.2021 r. do 09.12.2021 r.

– uczestnictwa bierne/czynne – Czlowiek1 udział Imię i nazwisko
– uczestnictwa bierne/czynne oraz rozdziału – Czlowiek1 udział+rozdział Imię i nazwisko

📧 czlowiek@fundacja-tygiel.pl