Kurs pt.: „Praktyczne zastosowanie Pythona w naukach przyrodniczych dla początkujących – poziom 2″

3 spotkania w dniach: 14, 21 oraz 28 listopada 2023 roku
17:00-19:30 (z przerwą)

W codziennej pracy operowanie dużymi ilościami danych oraz wykonywanie powtarzalnych zadań może być czasami przytłaczające. Niewątpliwie więc cenna jest możliwość szybkiego pozyskiwania, przechowywania i porządkowania danych, czy też automatyzacja pewnych procesów. Zdobycie nowych umiejętności i wykorzystanie ich w codziennej pracy naukowej, pomoże przyśpieszyć wiele zadań, wskutek czego praca stanie się bardziej satysfakcjonująca.

Python wyróżnia się niezwykle wszechstronnym zastosowaniem w wielu dziedzinach, zwłaszcza w naukach przyrodniczych i medycznych. Jest to język intuicyjny, czytelny i stosunkowo łatwy do nauki, co czyni go idealnym narzędziem dla osób zaczynających swoją przygodę z programowaniem.

Zrozumienie podstaw jednego z najczęściej używanych języków programowania pozwoli na lepszą organizację codziennej pracy. W szczególności umożliwi dokładniejszą analizę danych oraz automatyzację żmudnych i powtarzalnych zadań.

Podczas kursu uczestnicy dowiedzą się, w jaki sposób wykorzystanie Pythona może przyczynić się do rozwoju ich badań naukowych. Naszym celem jest praktyczne pokazanie uczestnikom narzędzi, które pozwolą na usprawnienie ich pracy.

Poziom zaawansowania: początkujący +

Kurs jest skierowany do osób, które znają już podstawy Pythona i chciałyby podnieść swoje umiejętności (zalecana jest znajomość: definiowania zmiennych, podstawowych operacji na liczbach i łańcuchach znaków, listów, słowników, pętli for i while, odczytu i zapisu prostych plików tekstowych).

Kurs został przygotowany w formie trzech spotkań, które pozwolą na efektywne i intensywne poznanie podstaw analizy danych z wykorzystaniem Pythona.

Podczas kursu uczestnicy:

• nauczą się budowania i wykorzystywania własnych funkcji,
  • poznają ciekawe operacje na arkuszach kalkulacyjnych, które można przeprowadzić z wykorzystaniem Pythona,
  • poznają bibliotekę matplotlib – popularny zestaw narzędzi do wizualizacji danych,
  • dowiedzą się, jak można wykorzystać potencjał sztucznej inteligencji, aby przyspieszyć proces pisania zarówno prostego, jak i zaawansowanego kodu.

Prowadzący:

dr Mateusz Dobrychłop – zrealizował projekt doktorski, w ramach którego zastosował język Python w celu budowy narzędzi bioinformatycznych, pozwalających na tworzenie modeli przestrzennych dużych kompleksów makromolekularnych. Od kilku lat zajmuje się analizą danych dla dużych firm farmaceutycznych. Wykorzystując ekspertyzę z zakresu data science i programowania, oraz wiedzę z obszaru nauk o życiu, wspiera firmy farmaceutyczne oraz biotechnologiczne w ich drodze przez tzw. „cyfrową transformację”, która jest procesem często wymagającym ekstrakcji, klasyfikacji oraz migracji dużych zestawów danych – na przykład pochodzących z badań klinicznych, lub wspierających proces rejestracji leków na rynkach. Mateusz przez wiele lat współtworzył w Poznaniu inicjatywę PyLadies, oferującą szkolenia z różnych aspektów Pythona dla kobiet (i nie tylko), planujących rozpocząć pracę w branży IT.

Wymagania:

Rekomendowany jest komputer/laptop z systemem operacyjnym Windows 10, który wykonuje zadania biurowe. Użytkownicy innych wersji Windows lub innych systemów operacyjnych (np. Ubuntu, MacOS) również mogą uczestniczyć w szkoleniu jednak muszą zaakceptować fakt że instrukcja instalacji oprogramowania będzie przygotowana pod platformę Windows 10. Zalecany jest również mikrofon, który pozwoli na werbalną komunikację z prowadzącym.

Rejestracja uczestnictwa w przedłużonej turze trwa do 8 listopada 2023 roku. Zgłoszenia udziału należy kierować poprzez formularz -> LINK

Aby bez przeszkód móc uczestniczyć w wydarzeniu użytkując platformę ClickMeeting wystarczy dostęp do Internetu i aktualna przeglądarka internetowa (Chrome, Opera, Firefox, Edge). Zaleca się używać komputer z 4-wątkowym procesorem, min. 8 GB pamięci RAM i aktualnym systemem operacyjnym Windows 8.1, Windows 10 lub Windows 11. W praktyce jednak wystarczy dowolny sprzęt, który płynnie wykonuje zadania biurowe. Platforma streamingowa działa także na systemach operacyjnych Apple oraz dystrybucjach Linux, w tym – systemie Android i ChromeOS.

Ze swojej strony zapewniamy pomoc techniczną w konfiguracji, jak również wsparcie ze strony przedstawicieli platformy.

• do 8 listopada 2023 roku – zgłoszenia uczestnictwa, poprzez wypełnienie formularza internetowego,
  • 14, 21 oraz 28 listopada 2023 roku – terminy spotkań,
  • od 29 listopada 2023 roku – wysyłka papierowych materiałów – certyfikatów uczestnictwa.

Opłata dla wszystkich uczestników kursu wynosi 1450 zł brutto (w tym 23% VAT) we wczesnej turze rejestracji lub 1500 zł brutto (w tym 23% VAT) w późnej turze rejestracji* – osoby planujące skorzystać ze zwolnienia z podatku VAT w sytuacji finansowania uczestnictwa ze środków publicznych proszone są przesłanie informacji przed uiszczeniem opłaty.

Termin rejestracji
Opłata za udział
do 26.09.2023 r.
1450 zł brutto
od 27.09.2023 r. do 8.11.2023 r.
1500 zł brutto

Tytuły przelewów: Kurs Python + imię i nazwisko Uczestnika

Opłata za udział w kursie zawiera podatek VAT (23%) – osoby planujące skorzystać ze zwolnienia z podatku VAT w sytuacji finansowania uczestnictwa ze środków publicznych proszone są przed uiszczeniem opłaty o poinformowanie nas o tym mailowo oraz o dostarczenie oświadczenia o zwolnieniu z VAT zawierającego następujące informacje:

• podstawę prawną,
  • imię i nazwisko uczestnika,
  • datę i nazwę kursu,
  • nazwę Organizatora – Fundacji na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL,
  • podpis osoby upoważnionej ze strony instytucji ubiegającej się o skorzystanie ze zwolnienia z VAT w kwestiach finansowych.

W odpowiedzi potwierdzimy otrzymanie oświadczenia oraz udzielimy informacji na temat wysokości opłaty za udział w wartości netto.

Regulamin Kursu dostępny jest tutaj -> LINK

szkolenia@fundacja-tygiel.pl