Warsztat pt.: „Metody typowania genetycznego oparte o ligację adaptorów oligonukleotydowych (LM PCR methods)”

Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL serdecznie zaprasza do udziału w warsztacie pt.: „Metody typowania genetycznego oparte o ligację adaptorów oligonukleotydowych (LM PCR methods)”. Odbędzie się on 26 maja 2023 roku w godzinach 09:00-13:00.

Techniki LM PCR (ang. Ligation Mediated PCR) oparte o ligację adaptorów oligonukleotydowych służą do typowania genetycznego mikroorganizmów, które znajdują coraz szersze zastosowanie w mikrobiologii medycznej (epidemiologii molekularnej) i mikrobiologii środowiskowej do badania zmienności genetycznej drobnoustrojów. LM PCR znajduje zastosowanie przede wszystkim w identyfikacji i nadzorze zakażeń szpitalnych, określaniu dróg zakażenia, ocenie przypadków nawrotu infekcji po antybiotykoterapii, a także w monitorowaniu różnorodności klonalnej szczepów w populacji pacjentów i jego środowisku.

Udział w warsztacie polecamy osobom, które prowadzą lub planują prowadzić badania naukowe z wykorzystaniem technik LM PCR, a także chcą poszerzyć lub usystematyzować wiedzę z tego zakresu na poziomie akademickim.

Więcej informacji znajduje się pod linkiem.