2nd International Scientific Conference “Advances in biomedical research with use of in vitro methods” (online)

Serdecznie zapraszamy do udziału w 2nd International Scientific ConferenceAdvances in biomedical research with use of in vitro methods”, która odbędzie się 26 października 2023 roku w formie spotkania online. Konferencja w całości będzie się odbywać w języku angielskim.

W obliczu dynamicznych zmian na świecie, rozwoju nowych technologii, ewolucji przepisów dotyczących ochrony zwierząt, kwestii etycznych i ekonomicznych naukowcom zaleca się stosowanie metod kultur komórkowych i tkankowych do prowadzenia i analizowania badań. Daje to możliwość symulacji złożonych interakcji między komórkami i obserwowania ich reakcji na czynniki zewnętrzne w stosunkowo kontrolowanych środowiskach bez użycia zwierząt doświadczalnych.

Obecnie wiadomo, że metody in vitro są wykorzystywane na różne sposoby w przemyśle roślinnym i medycynie. Korzysta się z nich np. na każdym etapie opracowywania leku, podczas diagnostyki w laboratoriach czy przeprowadzania szybkich testów wykonywanych w miejscu opieki. Ekonomiczny aspekt redukcji kosztów ma duże znaczenie dla prowadzenia badań, dlatego też rozwój metody in vitro jest niezbędnym elementem postępu w wielu dziedzinach nauki.

Celem Konferencji jest wymiana wiedzy, doświadczeń oraz stanu badań między uczestnikami reprezentującymi różne międzynarodowe ośrodki akademickie i badawcze oraz zapewnienie uczestnikom możliwości dyskusji na temat aktualnych międzynarodowych problemów i wyzwań w dziedzinie metod in vitro.

Do udziału w wydarzeniu zapraszamy pracowników naukowych, pracowników laboratoriów, doktorantów, studentów oraz wszystkich zainteresowanych tematyką Konferencji.

Więcej informacji oraz link do formularza rejestracyjnego znajduje się na stronie: https://invitro.tygiel-international.com/