IV Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Żywienie w ochronie zdrowia i środowiska” (online)

Szanowni Państwo,

Serdecznie zapraszamy do udziału w IV Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej „Żywienie w ochronie zdrowia i środowiska”.

Według danych WHO podsumowujących rok 2020 na całym świecie 39 milionów dzieci w wieku poniżej 5 lat miało nadwagę lub zdiagnozowano u nich otyłość. Statystyki te zmuszają do refleksji nad zagadnieniami związanymi m.in. z odpowiednią ilością, pochodzeniem, jak również procesami produkcji i przetwarzania spożywanej przez nas i nasze dzieci żywności. Błędnie dobrany plan żywieniowy lub jego brak jest ważnym czynnikiem w procesie rozwoju chorób cywilizacyjnych tj. nadciśnienia czy chorób serca, które obecnie są przyczyną znacznego procentu wszystkich zgonów na świecie. Jak w codziennym życiu możemy skutecznie wpłynąć na te statystyki? Czym kierować się przy wyborze przetworzonych produktów spożywczych? Jak udoskonalić technologię produkcji żywności, aby uzyskać artykuły spożywcze najwyższej jakości? 

Konferencja skierowana jest do studentów, doktorantów i pracowników naukowych, a także osób zainteresowanych tematyką prawidłowego odżywiania, przetwarzania, jak i produkcją żywności.

Więcej informacji na stronie https://zywienie.fundacja-tygiel.pl/

Z poważaniem,
Komitet Organizacyjny