Szkolenie pt.: „Biologia i zastosowanie bakteriofagów” (online)

Szanowni Państwo,

Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL serdecznie zaprasza do udziału w szkoleniu „Biologia i zastosowanie bakteriofagów” (prowadzące: prof. dr hab. Zuzanna Drulis-Kawa, dr Barbara Maciejewska), które odbędzie się w dniach 7 i 9 października 2024 roku w formie online.

Szkolenie obejmuje najważniejsze aspekty biologii, ekologii i zastosowania bakteriofagów. W części teoretycznej zostaną przedstawione właściwości bakteriofagów oraz ich znaczenie w kontekście mikrobiologii, biologii molekularnej, ekologii i medycyny. Zostanie omówiona budowa oraz klasyfikacja fagów a także sposoby ich replikacji oraz mechanizmy oddziaływań pasożyt-żywiciel mające swoje konsekwencje w kształtowaniu różnorodności mikroorganizmów, ich ewolucji i adaptacji. W tej części omówione zostanie też, dlaczego fagi są obecnie intensywnie badane i jak mogą pomóc w walce z infekcjami bakteryjnymi (zastosowanie fagów i kodowanych przez nie enzymów, w terapii, diagnostyce czy biologii molekularnej).

Część praktyczna, przeprowadzona w podgrupach wprowadzi uczestników w aspekty pracy z bakteriofagami. Przy użyciu protokołów, ćwiczeń i quizów wyjaśnione zostanie, jak izolować fagi, jak je namnażać i charakteryzować. Omówione będą też techniki stosowane w izolacji DNA fagów oraz metody analizy genomów fagowych, inżynierii fagów, a także produkcji rekombinowanych białek fagowych. Przedstawione zostaną stosowane protokoły pomocne w terapii fagowej i przy oznaczaniu fagogramów. Wszystkie realizowane zagadnienia stanowią element badań nad bakteriofagami i mają duże znaczenie w obszarze mikrobiologii, ewolucji, ekologii i biotechnologii, oraz w przemyśle, weterynarii i medycynie.

Szkolenie skierowane jest do pracowników akademickich, studentów oraz osób zainteresowanych aspektami aktualnej wiedzy na temat bakteriofagów, którzy chcą pogłębić wiedzę o bakteriofagach, stawiają pierwsze kroki w pracy z bakteriofagami lub chcą dopiero rozpocząć takie prace.

Szczegółowe informacje znajdują się pod linkiem.