Ogólnopolska Konferencja Naukowa “Problemy i wyzwania bezpieczeństwa narodowego w zglobalizowanym środowisku międzynarodowym” (online)

Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL serdecznie zaprasza do udziału w Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej „Problemy i wyzwania bezpieczeństwa narodowego w zglobalizowanym środowisku międzynarodowym”, która odbędzie się 28 listopada 2020 roku. Z uwagi na obecną sytuację spotkanie przybierze formę online. Dołożymy wszelkich starań, aby zapewnić wszystkim Uczestnikom, członkom Komitetu Naukowego oraz Gościom Honorowym możliwość owocnej dyskusji, a także wzajemnej integracji.

Bezpieczeństwo jest elementarną oraz podstawową potrzebą każdego człowieka, która dziś, w XXI wieku gwarantuje stabilizację, niezależność, integralność, możliwość przetrwania, rozwoju czy też realizację własnych interesów. Bezpieczeństwo umożliwia prawidłowy rozwój społeczny, ochronę przed zagrożeniami, a jego uzupełnieniem jest porządek publiczny. Koniec XX wieku zaowocował w zmiany zachodzące na wielu płaszczyznach, które pozwoliły spojrzeć na bezpieczeństwo w różnych ujęciach i wymiarach. Pojawiły się nowe zagrożenia, a przed podmiotami zostały postawione nowe wyzwania. Jak współcześnie rozumiane jest bezpieczeństwo narodowe? Czy bezpieczeństwo w ujęciu przedmiotowym poszerzy jeszcze swój zakres? Pytań i hipotez jest wiele, dlatego podczas nadchodzącej Konferencji będziemy mogli przedstawić i wysłuchać prac dotyczących m.in. bezpieczeństwa narodowego oraz stosunków międzynarodowych.

Do udziału w wydarzeniu zapraszamy studentów, doktorantów, pracowników naukowych, pasjonatów nauk politycznych, społecznych i nauk pokrewnych oraz osoby zarządzających bezpieczeństwem. Wierzymy, że Konferencja przyczyni się do wymiany wiedzy, inspiracji, czy też nawiązania nowej współpracy.

Szczególnie zachęcamy do pochylenia się nad następującymi obszarami:

– aktualne wyzwania dla bezpieczeństwa narodowego oraz międzynarodowego,
– zagrożenia wojskowe i niewojskowe bezpieczeństwa,
– bezpieczeństwo narodowe czy międzynarodowe?,
– strategie bezpieczeństwa narodowego,
– ochrona ludności i obrona cywilna,
– służby specjalne,
– infrastruktura krytyczna,
– bezpieczeństwo społeczne w czasach pandemii,
– systemy ratownicze,
– cyberterroryzm i cyberzagrożenia dla bezpieczeństwa narodowego,
– bioterroryzm,
– międzynarodowa przestępczość zorganizowana,
– prawo międzynarodowe publiczne,
– regionalne i międzynarodowe instytucje bezpieczeństwa,
– bezpieczeństwo dzieci i młodzieży w Internecie.

Zapraszamy do zgłaszania prac naukowych, zarówno przeglądowych, jak i badawczych.
Liczymy na Państwa aktywny udział w wydarzeniu, a także wspólną wymianę wiedzy, doświadczeń i refleksji.

Rejestracja uczestnictwa w Konferencji trwa do 18 listopada 2020 roku.

Więcej informacji znajdą Państwo pod linkiem.