Szkolenie pt.: “Język angielski w publikacjach naukowych – jak skutecznie konstruować poprawne językowo artykuły” (online)

Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL serdecznie zaprasza do udziału w szkoleniu „Język angielski w publikacjach naukowych – jak skutecznie konstruować poprawne językowo artykuły”, które odbędzie się w cyklu 5 spotkań w dniach: 19 i 26 stycznia 2023 roku oraz 2, 9 i 16 lutego 2023 roku.

Szkolenie skierowane jest do osób, które przygotowują publikacje naukowe w języku angielskim w obszarze nauk medycznych i przyrodniczych.

Podczas szkolenia zostaną przedstawione zagadnienia na temat odpowiedniej struktury (rozkładu treści) artykułu naukowego. Uczestnicy poznają wyrażenia językowe i struktury gramatyczne cechujące dyskurs naukowy, a także zdobędą umiejętność formułowania tytułu, doboru słów kluczowych oraz tworzenia abstraktu. Praktyczne ćwiczenia wprowadzą w opis danych liczbowych i tendencji ustalonych podczas prowadzonych badań. W trakcie szkolenia przedstawione zostaną także bazy danych, z których można korzystać, poszukując informacji naukowych i językowych.

Więcej informacji znajduje się pod linkiem.