Warsztat pt.: „Bioinformatyka dla biologów: analiza profilu transkryptomicznego uzyskanego metodą wysokoprzepustowego sekwencjonowania (NGS) przy użyciu GALAXY”

Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL serdecznie zaprasza do udziału w warsztacie „Bioinformatyka dla biologów: analiza profilu transkryptomicznego uzyskanego metodą wysokoprzepustowego sekwencjonowania (NGS) przy użyciu GALAXY”, który odbędzie się w dniach 24-25 listopada 2023 roku w formie online.

W proponowanej edycji warsztatów skupimy się na danych pochodzących z analizy RNASeq. Zostanie zaprezentowany workflow analityczny począwszy od oceny jakości odczytów, poprzez przyrównanie odczytów do sekwencji referencyjnej a skończywszy na analizie różnic w liczbie odczytów dla poszczególnych genów pomiędzy różnymi grupami próbek.

Warsztaty dedykowane są dla osób reprezentujących nauki przyrodnicze i medyczne, które w swoich badaniach naukowych przeprowadzają analizy z użyciem danych. W szczególności polecamy udział biologom, biotechnologom, mikrobiologom, diagnostom laboratoryjnym i pokrewnym specjalistom.

Program warsztatów opiera się na prezentacji „na żywo” analizy na prawdziwych danych naukowych z użyciem narzędzi GALAXY – bezpłatnego rozwiązania, którego użycie nie wymaga umiejętności programistycznych. Po warsztacie uczestnicy otrzymają komplet danych do własnoręcznej analizy w ramach zadania domowego.

Szczegółowe informacje znajdują się pod linkiem.